FRF n-a fost interesată; Mario Simuț va juca la U19 pentru Ungaria, în dubla cu Italia!

Născut la Oradea, la 23 septembrie 2003, Mario Simuț abia a împlinit 18 ani. Este fiul fostului fotbalist al lui FC Bihor, Sorin Simuț și al fostei golghetere a Ligii I de handbal feminin din Ungaria, Beatrice, profesor de educație fizică. Cu handbalul și fotbalul în casă Mario nu putea sta departe de sport. A făcut primii pași în fotbal la școala de fotbal a tatălui său, Șoimii Oradea, sub îndrumarea unui ex-jucător al echipei FC Bihor, Dănuța Baba. Se vedea de la o poștă că e înzestrat cu toate calitățile necesare pentru marea performanță.

Mario, alături de mama sa Beatrice, pe vremea când învăța drumul spre arenele sportive

La o vârstă fragedă a plecat în Anglia la una dintre academiile lui West Ham United. A crescut departe de mama și de tata, care făceau naveta la Londra ca să-l vadă jucând. A studiat la Thomas Tallis Scholl și era urmărit de o grămadă de impresari.

Ciudat (sau chiar nu) nimeni de la FR Fotbal n-a avut ochi pentru el. Motric, longilin (1.86m/75 kg), rapid, Mario a făcut interesul unor echipe dar l-a încurcat mult de tot ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Vorbeam despre un minor, într-o țară ieșită din UE, care avea nevoie de Cartea Verde de la FIFA către Federația din Albion. Imposibil.

Sorin Simuț și fiul său, Mario, în mai 2019, pe Wembley, stadionul pe care joacă West Ham

”N-am avut ce face. Ne-am izbit de o grămadă de hârtii și cerințe care ar fi fost mult mai ușor de rezolvat dacă Marea Britanie era în UE. În vară am primit mai multe telefoane din Ungaria, l-am dus pe Mario acolo și acolo a rămas”. Așa a apărut varianta Ungaria, respectiv una dintre academiile de frunte din țara vecină, Haladas. Cum mama a jucat ani de zile în Ungaria și are cetățenie maghiară, automat a primit-o și Mario care astfel a devenit eligibil pentru naționala U19 a Ungariei. Prima opțiune, cea a cetățenie române n-a fost ”activată” fotbalistic niciodată de FRF. Probabil FRF găsește talente cu miile așa că n-a fost nevoie de el. Tatăl său nu aduce voturi ci produce fotbaliști. La puțin timp după stabilirea lui Mario Lucas la Haladas a venit și prima convocare pentru dubla cu Italia programată în această lună pe 11 noiembrie (ora 20) pe stadionul lui Ujpest și 15 noiembrie (ora 18) la Baza de la Teleki. ”M-am simțit bine, din prima clipă la Haladas. Am găsit condiții excelente și mă sunt fericit că am fost selecționat pentru această dublă contra unei echipe care vine dintr-un fotbal de top”, ne-a spus Mario Simuț. Baftă Mario! Oricum ar fi, tot al nostru rămâi!

Din aceeași categorie