10 lucruri despre ”Nasty” (Răutăciosul) care împlinește 74 de ani!

Doneaza sange pregatit, informat si fara batai de cap!

Emblematicul Ilie Năstase împlinește azi, 19 iulie, 74 de ani. Despre Năstase se pot scrie cărți se pot face filme și tot n-ar fi îndeajuns.

1 ”Nasty”

Porecla de Nasty i-a fost pusă de partenera sa de dublu, Rosemary Casals. Credea că este un diminutiv. Abia mai târziu a aflat că Nasty înseamnă, în engleză, ”răutăcios”. Nu l-a deranjat. ”Mi se potrivește perfect. Am fost răutăciosul de pe ”teren”., a spus Năstase. Tacticile agresive și incidentele cu oficialii sau arbitri au întărit ideea că porecla i se potrivește de minune.

2 A fost primul număr 1 mondial din istoria ATP

Baza sportiva Tineretului

Ilie Năstase a devenit primul număr 1 mondial din tenis pe 23 august 1973. A fost desemnat de patru ori „Cel mai bun sportiv român al anului” (în 1969, 1972, 1973 și 1974).

3 Cel mai bun meci a fost… pierdut!

În 1972 a condus cu 2-1 la seturi și 5-2 la game-uri în finala de la Wimbledon, cu Stan Smith. I s-a rupt și racheta. A cerut una din tribună de la italianul Panatta. A pierdut după 5 ore de joc dar consideră că a fost cel mai bun meci al său.

4 Pe urmele fratelui în echipa de Cupa Davis

Năstase a ajuns la tenis datorită fratelui său, Costică Năstase, cu „13 ani mai mare decât Ilie. Costică n-a fost un anonim. Din contră. A jucat în echipa de Cupa Davis a României! Pentru echipa de Cupa Davis a României , Ilie Năstase a jucat timp de 18 ani un număr de 146 de meciuri de simplu și dublu, câștigând 109. Alături de Ion Țiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 și 1972.

5 N-a avut nimic și n-a jucat la juniori!

Ilie Năstase nu a avut rachetă. Prima și-a construit-o la 5 ani. La 10 ani a luat o rachetă Dunlop de la fratele său. La 20 de ani a ajuns să joace în străinătate, fiind greu să ieși din România anilor 60, ca junior. N-a avut nutriționist, nu a fumat niciodată. Nu a mâncat ciorbe și nici cârnați.

6 Ilie și Nike

A fost primul sportiv din lume care a semnat contract cu Nike, pentru 15.000 de dolari. Replica patronului Phil Night, aflat la început, a fost: ”M-ai ruinat!”.

7 Boicotul de la Wimbledon și telefonul de la Ceaușescu

În 1973 majoritatea jucătorilor importanți din ATP au refuzat să mai vină la Wimbledon, din solidaritate cu Niki Pilici, care fusese suspendat pentru că nu a vrut să joace în Cupa Davis pentru Iugoslavia. Năsaste, mare favorit a rămas să joace. Fusese sunat de Ceaușescu.

8. Steaua și ”stelele”

Printr-un decret prezidențial din 1 decembrie 2008, Ilie Năstase a fost înaintat în gradul de general-maior (cu 2 stele) în retragere în Ministerul Apărării. Este un mare susținător al echipelor clubului Steaua București, indiferent de sport!

9 Nasty suspendatul!

Actualmente ”Nasty” e suspendat de Federația Internațională de Tenis, după scandalul de la meciul dintre România și Marea Britanie, din Fed Cup, de la Mamaia. ”Ilie Năstase este suspendat din orice rol oficial în competiţiile ITF pe echipe sau în cele individuale de sub egida ITF până la 31 decembrie 2020″.

10 Palmares de… ZECE!

Ilie Năstase a câștigat turneele de Mare Slem de la Roland Garros și US Open. A fost în finală de două ori la Wimbledon și a pierdut o finală la Roland Garros. A câștigat 83 de turnee de simplu și 45 de turnee la dublu!

Din aceeași categorie