Ca multe alte domenii sportul va avea de suferit în urma blocării planetei de către virusul ucigaș. Jocuri Olimpice decalate cu un an, EURO în an impar, campionate și competiții date peste cap de la Liga 5 până la Liga Campionilor. Nimic nu va fi cum a fost. Sportul nu se poate face cu măști pe față, cu viziere și păstrând distanța socială.
Nu trebuie decât să faci un simplu exercițiu de imaginație. Pesimism? Este optimist termenul. Când se va încheia totul? Sunt doar două variante. Prima, atunci când va fi inventat un vaccin și când îi va fi administrat ultimului om de pe planetă . Varianta doi: La 37 de zile de la vindecarea ultimului om infectat cu noul sau vechiul coronavirus.
Propuneam FRF să treacă la sistemul primăvară – toamnă în cel mai bun caz. Termină sezonul și trece la unul puțin mai adaptat schimbărilor atât celor climatice cât și celor macate de Covid 19. Ar fi o variantă. La noi, și nu numai, mare parte din bugetele echipelor vin din drepturile de televizare. Dar ce să vândă televiziunile? Că nu s-a mai jucat. O modificare pentru a încheia play-off-ul ar însemna vreo 9 etape. Pot duce echipele meciuri la trei zile? În versiunea optimistă s-ar încheia prin august. Jucătorii sunt oameni, nu roboți. Nu pot începe sezonul a doua zi. Au nevoie de o reacomodare cu efortul, de o perioadă de pregătire și abia apoi trecem la joc. Deci cade și varianta august.
O multitudine de întrebări s-au născut în ultima lună. Uite, de pildă Liga 4 Bihor ar mai avea de disputat un retur întreg. 15 etape…. Absolut imposibil. Până la urmă se va găsi o soluție dar problematica apare cu bugetul. Cam toate echipele sunt susținute de primării. Vor mai fi capabile acestea să susțină activitatea fotbalistică în ideea în care unele au început anul cu buget 0? Care va fi impactul susținerii unui club sportiv asupra opiniei publice? Jucăm fotbal și n-avem măști? Cumpărăm mingi și n-avem dezinfectanți? Etc. Unul dintre primele locuri de unde se va tăia bugetul va fi SPORTUL.
Asta e la nivelul cel mai mic dar ce să zică bucureștenii care au sportivi plătiți cu 25.000 de euro pe lună din banii primăriei… Va fi dificil de gestionat acest moment. Desigur, aș putea da sute de exemple dar o singură concluzie: Nimic nu va mai fi cum a fost.