”Răscoala” din tenis!

Doneaza sange pregatit, informat si fara batai de cap!

S-a vorbit mult despre un eventual boicot al jucătorilor din ATP după ”cazul Djokovici” de la Melbourne 2022. Acum lucrurile s-au schimbat. Fiecare e pentru el. Dar în trecut s-a putut vorbi despre solidaritate pentru că cea mai mare ”răscoală” din tenisul masculin a avut loc, de mult, în 1973. Ca și acum miezul problemei l-a reprezentat tot un jucător din zona iugoslavă, Nikola Pilici (croat la origini). De fapt antrenorul care l-a învățat tenis pe Djokovici!

SUSPENDAT PENTRU CĂ A REFUZAT SĂ JOACE ÎN ”NAȚIONALĂ”

Cu nici o lună înainte de turneul de la Wimbledon, din 1973, Nikola Pilici, atunci racheta numărul 1 a Iugoslaviei, trebuia să joace în Cupa Davis în meciul cu Noua Zeelandă. Ușor accidentat, croatul a refuzat să intre pe teren pentru a nu agrava accidentarea și a nu rata turneul de la All England Club. Federația de la Belgrad a luat o decizie radicală și l-a suspendat pe jucător, două luni, din toate competițiile, inclusiv de la Wimbledon! Decizia a fost îmbrățișată și de federația internațională, care pe atunci purta denumirea de FILT.

ATP-ul A REACȚIONAT

Cu relativ puțin timp înainte, mai precis în septembrie 1972, se formase ATP (Asociația Tenismenilor Profesioniști) asociație care și-a arătat camaraderia față de Nikola. Între timp federația de la Belgrad a redus suspendarea jucătorului de la două luni, la o lună dar tot nu se încadra pentru a lua startul la turneul de pe iarba londoneză. ATP a reacționat, în semn de protest și a decis ca niciunul dintre jucătorii profesioniști să nu participe la competiție. Printre ei și marele Stan Smith, rivalul vremurilor pentru Ilie Năstase. În aceste condiții 81 de jucători au spus NU JUCĂM și au produs cel mai mare boicot din istoria tenisului. 16 dintre ei apucaseră să se înscrie iar 13 dintre aceștia s-au retras înainte de startul turneului.

TREI AU FOST PE TEREN

Trei jucători au trecut peste colegi: australianul Ray Keldie, londonezul Roger Taylor și primul număr 1 mondial… Ilie Năstase! Toți însă aveau circumstanțe. Australianul venise de departe. Nu mai avea cale de întoarcere. Englezul era de-al casei, n-o putea face iar Năstase se afla între ciocan și nicovală. Pe de o parte s-ar fi alăturat colegilor din circuit, pe de altă parte venea dintr-o țară comunistă, prietenă cu Iugoslavia. Așa au apărut în turneu nume venite din linia a doua sau chiar a treia, care cu greu se puteau apropia și de calificări dar care își urmau un vis. Acela de a juca, măcar o dată, pe iarba londoneză. Năstase, afectat de situația lui Pilici, cu care era prieten, a cedat în optimi, după un meci cu un necunoscut, americanul Sandy Mayer.

FINALA

Ultimul act a adus pe iarba de la All England Club doi jucători buni dar nu de prim plan: cehoslovacul Jan Kodes și rusul Aleksandr Metreveli. Cehul a câștigat cel mai controversat turneu din istorie (până la AO 2022). Cu toată absența marilor jucători, spectatorii au luat cu asalt tribunele de la Wimbledon! (Peste 300.000 de spectatori)

TOTUȘI, NĂSTASE S-A IMPUS LA DUBLU!

Dacă la simplu n-a prea vrut să joace, datorită situației, la dublu masculin ”Nasty” a luat trofeul alături de amicul său, americanul Jimmy Connors după 6-1 în decisiv cu perechea australiană John Cooper – Neale Fraser.

NICIO FAPTĂ BUNĂ NU RĂMÂNE NEPEDEPSITĂ!

Năstase a fost acolo, în 1973 și a jucat, fie și pentru public. În semn de ”prețuire” pentru gestul său, în 2017 (după un scandal pe când era căpitanul nejucător al echipei de FED CUP a României) lui Ilie Năstase organizatorii i-au interzis prezența la Wimbledon. Presa anunța că oamenii de ordine au primit fotografii cu Năstase pentru ca acesta să nu fie lăsat să intre la meciuri, nici măcar cu bilet, în calitate de spectator!

REACȚIA ATP din 2022

Asociația Profesioniștilor din Tenis (ATP), cea care reunește jucătorii de tenis de sex masculin din întreaga lume, a reacționat după decizia de menținere a suspendării vizei australiene a lui Novak Djokovic. ATP a precizat că „Decizia curții de la Melbourne marchează sfârșitul unei serii de evenimente profund regretabile. ATP continuă să recomande, cu tărie, vaccinarea pentru toți jucătorii”.

sursa foto: daviscup.com

Din aceeași categorie