La mulți ani nea Imi! ”Stau în casă și mă gândesc la fotbal iar Ileana citește încontinuu!”

Work Clean

Antrenorul ultimei naționale adevărate de fotbal pe care a avut-o România, cea de la EURO 2000, Emeric Ienei împlinește azi 83 de ani! Este încă verde dar pandemia de coronavirus îi răpește plăcerea de a se mai plimba. ”Oricum am fost eu un om de-al casei. Pentru mine traseul a fost simplu, stadion – casă, stadion – casă. Acum chiar că stăm în casă. Nu ies decât dacă este imperativ necesar, dar, deocamdată nu este. Stau și mă gândesc la fotbal, mai văd unele reluări cum a fost ieri, pe TVR, când m-am revăzut la EURO 2000 la meciul cu Portugalia pierdut în ultima secundă când a marcat Costinha. S-au răzbunat după ce le-a dat Dorinel gol, în preliminarii, tot în ultima secundă. La 20 de ani distanță vă spun că tot nu ne ajuta un egal cu Portugalia. În orice condiții trebuia să batem Anglia. Abia aștept să văd și acel meci, unul dintre cele mai emoționante din istoria fotbalului nostru”, a declarat câștigătorul Cupei Campionilor Europeni.

Întrebat ce face cvintupla câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni (cu echipa de floretă Steaua Bucrești), Ileana Ienei, nea Imi a răspuns: ”Stă și citește încontinuu! Este dependentă de citit!”,

Ienei a fost un autodidact! Născut într-un sătuc arădean, Emeric Ienei a fost orfan de mamă iar tatăl său a fost prizonier de război! A început fotbalul pentru o masă caldă și o pereche de ghete, la UTA. N-a trecut mult timp până a ajuns la ceea ce avea să devină marea dragoste: Steaua. A jucat în naționala României participând și la JO de la Tokyo 1964, ultima participare ”olimpică” la fotbal a României. A câștigat campionatul și cupa cu Steaua iar apoi, absolvent de ANEFS a devenit antrenor. Unul de cel mai mare calibru, reușind să câștige cu Steaua Cupa Campionilor Europeni, pe 7 mai 1986. Cu Ienei a început și marea echipă națională a României (Campionatul Mondial din Italia 1990) și tot cu el s-a și terminat (EURO 2000). Au fost cei mai frumoși 10 ani din istoria naționalei noastre iar Emeric Ienei a avut un rol primordial.

La mulți ani sir Emeric Ienei!

SC Rozsdas Service SRL

sursa foto: adevarul.ro

Din aceeași categorie