Glumă, glumă, dar numărul 2 din în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan a zis-o serios. Să se joace fotbal cu masca de protecție pe figură. Ca un băiat studios realizez, fie și prin cele învățate pe băncile Facultății de Educație Fizică și Sport că fotbal cu masca pe figură este imposibil de jucat în viața reală. Eventual se poate face asta pe calculator sau XBox. Doamna doctor a vorbit numai și numai prin prisma transmiterii virusului. Nu s-a gândit, absolut nicio secundă, la particularitățile care derivă din purtarea măștii de către jucători.
”Să fie purtată masca, dar corect, deasupra nasului și sub bărbie. Soluția pentru fotbal este masca. Personalul medical stă cu masca în permanență. Știm că masca ne protejează. Ideal ar fi o distanță de doi metri dar este îndeajuns și unul” a spus doamna doctor.
Omul respiră. Inspirația aduce în plămâni tot ceea ce conține aerul. Prin expirație se elimină dioxidul de carbon, ”otrava”, în general. Purtând masca, o parte din dioxidul de carbon se oprește în mască. Masca oprește dioxidul? Îl oprește, e drept, nu total! La următoarea inspirație trag aerul cu dioxidul de carbon plus o doză suplimentară de dioxid, cea rămasă în mască, deci doza de otravă inspirată crește.
Desigur, în procesul de antrenament, de pregătire fizică, există și exerciții care folosesc o mască. O metodă de antrenament în care este folosită o mască cu o supapă, cu nivele: 1, 2, 3, și 4. Masca de efort aerob, pe care poți deschide supapa la nivelul 3 spre exemplu, ca să îngreunezi efortul de oxigen. Asta este o metodă de antrenament.
O a doua explicație. În timpul unui joc de fotbal, jucătorii parcurg, cu multe momente de alergare, o medie cuprinsă între 10-13 km. În funcție de specificitatea jocului, apar momentele în care efortul atinge nivelul anaerob, alactacid sau lactacid. În acel moment organismul trebuie să achite datoria de oxigen. Ei bine, în condițiile unei măști n-o va acoperi niciodată.
Și este fotbal. Nu e lupte, judo sau box, unde există contact, apropiere. Nu se compară cu fotbalul de pildă.
Altă problemă. O mască poate fi purtată un număr relativ mic de ore. În timpul unui joc de fotbal, unde se aleargă, aceasta se va umezi într-un timp foarte scurt. La efortul care se depune aceasta se umezește extrem de repede și devine ineficientă. Nu-și mai atinge scopul de triaj al virușilor. Vă adresez o întrebare. Cum ar arăta o mască, purtată de un jucător, timp de 90 de minute?!! Ca să nu adaug aici și procesul de încălzire care ar duce timpul la 120 de minute. Presupunem că o schimbăm, după încălzire și la pauză.
Lumea, în general, a luat poziție, gândindu-se la efort cu masca pe nas și gură. Dar mai este un aspect. Categoric masca obturează vederea. Dispar niște unghiuri. În timpul unui joc mingea este, de multe ori, la nivelul solului. Trebuie să te apleci ca s-o poți vedea, s-o poți controla. Masca va afecta viziunea periferică. Vederea devine limitată. Dincolo de rateurile de ordin tehnic predispune la accidentări prin dispariția unor vederi periferice și distributive complete.
Studiile efectuate (nu de specialiștii noștri, ajunși în funcții pe criterii politice) de danezi și olandezi arată că riscul de infectare cu COVID 19, pe terenul de fotbal este aproape de ZERO!
Fotbalul se joacă în aer liber, tocmai pentru a ne oxigena plămânii. Așadar, în umila mea părere, pe baza argumentelor prezentate, fotbalul nu se poate juca cu mască. Există două variante. Ori îl opriți de tot ori în lăsați să se joace așa cum se joacă de 161 de ani.
Părerea mea este pur personală, trebuie tratată ca atare, adică n-o băgați în seamă. Vă îndemn să ascultați sfaturile oficialităților, a specialiștilor în domeniu.