Copiii de la Victoria Avram Iancu

Patiseria Rustic Salonta

Acest articol s-a născut în urma unei discuții, purtate cu ceva timp în urmă, cu bunul meu prieten Ionuț Gale, un mare iubitor de fotbal și fost conducător (sper eu și viitor) al clubului Victoria Avram Iancu.

De la o idee la alta, de la un meci la altul discuția a ajuns la punctul ”copii și juniori” miza cea mare la Victoria. Auzi multe într-o viață de comentator sportiv. Peste unele treci cu vederea. Doar că eu n-am vrut. Mi-am zis: ”I-a să văd ce-avem noi aici”. Și-apuc, în puținul timp pe care-l am să văd la lucru două dintre echipele pregătite de Florin Benea și Cristian Cuciula, juniorii mari (U19) și pe cei mai mici de la U13. Știam bine de tot că cei mari sunt în play off  unde campionatul e dominat de două echipe ale unor orașe unde se pune preț pe juniori: Crișul Aleșd, unde Cipri Fogarași pune accent și la echipa mare pe ”copii” și Olimpia Salonta, altă pepinieră grozavă.

Ei bine, juniorii U19 sunt pe locul 3 în play off, la egalitate cu CSO Ștei. Bun, pe mine nu mă impresionează punctele sau titlurile la juniorii și copii. Pentru un om trecut prin multe, scopul unui centru de copii și juniori este să dea cât mai mulți jucători echipei mari, echipelor de eșalon superior și, de ce nu, loturilor naționale. Altfel, la U19 am văzut un joc plăcut ochiului, cu idei și sarcini clare. E rodul muncii unui tandem format dintr-un profesor dedicat, Cristian Cuciula și un fotbalist (încă) la cei 45 de ani ai săi, Florin Benea. Munca se vede în circuitul de pase, în deplasarea jucătorilor. Cristi și Florin i-au învățat jocul ăsta frumos. La un moment dat îmi sare în ochi un puști. E căpitanul de echipă de la U19. Aflu că se numește Raul Păcurar și nu are decât… 14 ani! Puștiul ăsta e o minune. Căpitanul juniorilor mari la numai 14 ani joacă și la echipa mare din Liga 4! Copilul are tot ce-i trebuie. Sunt greu de impresionat dar maturitatea lui în joc m-a fermecat. Din punctul meu de vedere acest copil, cu ABC-ul fotbalului bine însușit, nu are cum să nu facă pasul spre marea performanță. Păstrați acest articol și țineți minte un nume: Raul Păcurar.

Victoria Avram Iancu U19: Onisim Rus, Samuel Milian, Bogdan Szabo, Miron Foghiș, Ianis Avram, Robert Coste, Valentin Turcu, Raul Păcurar, Raul Morar, Alex Gogănău, Felix Kocsis, Alex Floarea, Alex Brie, Marius Buzgău, Nicușor Borz, Alex Lapteș, Bogdan Cioară, Bogdan Domșa, Emil Țirban.

La cei mici de la U13 plăcerea jocului e pe primul loc. Benea și Cuciula le oferă frâu liber. Intervin în meciuri doar când e cazul să mai cizeleze ceva. Este evident că antrenamentele nu sunt doar ”bifate”. Antrenorii de care vă scriu au știință de carte. Dar și aici mi-a sărit în ochi un puști: Lorin Oraș. Bun de tot copilul. Capul sus, îi place și vrea mingea și în plus gândește repede și bine.

Victoria Avram Iancu U13: David Dănilă, Dragoș Morar, Sergiu Morar, Andrei Rusu, Bogdan Bochiș, Rareș Vida, Mario Maghiș, Eduard Andrași, Lorin Oraș, Florin Benea jr, Cosmin Valkai, Florin Balș, David Nistor, Adelin Mihele.

Și, la final, am descoperit și ”piticaniile” de la U10…

Una peste alta, la centrul de copii și juniori de la Victoria Avram Iancu se face treabă, excelentă pentru o comună. Cu muncă, transpirație multă și răbdare.

 

Din aceeași categorie