Violența la școală sau în familie, subiect de scenete și teste la un concurs dedicat elevilor din nord-vestul țării

Ciao restaurant - pizzerie

Peste 100 de liceeni şi profesori din şase judeţe au participat, sâmbătă, la concursul de prevenire „Şcoala fără violenţă”, organizat la Oradea. A fost etapa regională a întrecerii care a strâns echipe din Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara, Maramureș și Satu Mare.

Formate din cel mult șapte elevi, echipajele au trecut prin două etape.

Prima probă, momentul artistic, a constat în interpretarea unor scurte scenete și prezentarea unor demonstraţii de dans și muzică. Momentele au surprins efectele nocive ale violenţei asupra adolescenţilor.

A de-a două probă, cea teoretică, a curprins un set de 10 întrebări referitoare la reguli de comportament acasă, pe stradă și la școală. Au fost testate și cunoștințele lor în legătură cu prevederile Codului Penal referitoare la vârsta răspunderii penale a minorilor şi sancţiunile care li se aplică acestora în cazul comiterii unor infracțiuni.

Baza sportiva Tineretului

Întrebările au fost formulate din Ghidul practic de prevenire a criminalităţii şi victimizării pentru orele de dirigenţie „Cuvinte care dor și rănesc – Alege să spui stop violenței!”, editat anul trecut de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor.

”După finalizarea concursului, elevii și profesorii prezenți la activitatea preventivă au participat la o lecție de prevenire susținută de specialiștii Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și de reprezentanții Fundației Lampas Oradea. Subiectele abordate au fost bullying-ul, cyberbullying-ul, răspunderea penală a minorilor, violența domestică și modalitățile de evitare a unei relații abuzive”, a precizat comisarul-șef Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

La finalul concursului, primul loc a fost ocupat de Liceul „Aurel Lazăr” din Oradea, în timp ce premiul al doilea a revenit echipajului Liceului Tehnologic „Crișan” din Crișcior, județul Hunedoara. Tinerii de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca s-a clasat pe locul al treilea.

Au fost acordate și două premii speciale pentru „Cea mai bună interpretare”. Acestea au fost obținute de Ionuț Muntean, de la Liceului „Aurel Lazăr”, și de Irina Teodora Gorgan, de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Premiul pentru „Cea mai bună scenetă” a revenit liceenilor din Cluj-Napoca, iar cel mai bun mesaj preventiv a fost creat de echipa Colegiului Național „Avram Iancu” Ștei.

Concursul a fost organizat de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Bihor, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean și liceele orădene „Onisifor Ghibu” și „Aurel Lazăr”.

Foto: Poliția Bihor

Din aceeași categorie