Turiști rătăciți pe munte, salvați de jandarmii montani din Bihor

Ciao restaurant - pizzerie

S-a dat alerta, duminică seara, la Jandarmeria Bihor, după ce un apel de urgență a semnalat că două persoane s-au rătăcit în zona Cheile Galbenei din munții Apuseni. Salvatorii au pornit pe munte și au avut nevoie de mai puțin de două ore pentru a-i găsi pe turiști.

Apelul la numărul 112 a fost făcut duminică seara, la ora 18:47.

”Singurele informații pe care le aveam ne indicau faptul că (turiștii – n.n.) au plecat în jurul orei 14:00 din zona Glăvoi și doreau să urmeze traseul turistic Focul Viu – Cheile Galbenei și retur. Pe fondul oboselii și a traseului destul de lung, aceștia au hotărât să se întoarcă, doar că la un moment dat au rătăcit traseul marcat, ajungând într-o zonă necunoscută”, au relatat jandarmii.

Un echipajul de jandarmi de la Postul Montan Padiș a plecat în căutarea celor două persoane rătăcite. Misiunea era cu atât mai urgentă cu cât exista riscul ca turiștii să fie prinși de noapte pe munte.

Ajutați de Salvamont Bihor, jandarmii au reușit ca, în mai puțin de 2 ore, să-i găsească pe cei doi în apropierea localității Boga, într-o zonă împădurită, fiind epuizați.

”Având în vedere că nu au necesitat îngrijiri medicale, jandarmii i-au urcat în autospecială, ducându-i în siguranță în zona unde și-au lăsat autovehiculul”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Bihor.

Pentru ca astfel de incidente să fie prevenite, jandarmii le recomandă turiștilor ca la plecare în drumeție să se asigure că au bateria telefonului încărcată și să anunțe cabanierul, patrula de jandarmi montană ori Salvamont despre intenția de a urma un traseu dificil sau mai puțin circulat.

Nu părăsiți traseul marcat. Echipați-vă corespunzător anotimpului și să aveți în permanență un rucsac din care sa nu lipsească lanternă, haine de schimb, brichetă și recipient pentru lichide. Iar în cazul în care considerați că sunteți în pericol, apelați de urgență 112”, sunt sfaturile jandarmilor montani.

Foto: Jandarmeria Bihor

Din aceeași categorie