Statuia lui Mihai Viteazul va fi mutată provizoriu din Piața Unirii la Facultatea de Arte din Oradea, pentru recondiționare. Va ajunge apoi în Piața Gojdu

Ciao restaurant - pizzerie

Demontarea și mutarea din Piața Unirii a statuii voievodului Mihai Viteazul se vor face în cursul acestei luni, au anunțat autoritățile locale. Edilii au obținut toate avizele necesare, ultimul fiind cel de relocare provizorie a monumentului, emis pe 6 mai de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

În baza acestui document, Instituția Arhitectului Șef a emis, marți, 7 mai, autorizația de relocare provizorie a statuii lui Mihai Viteazul. Astfel, Primăria Oradea va începe în cursul acestei luni demontarea monumentului.

”În baza unui protocol semnat cu Universitatea din Oradea, statuia (lui Mihai Viteazul – n.n.) ar urma să fie depozitată în spațiul Facultății de Arte, unde va intra într-un proces de recondiționare/reabilitare”, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanții administrației locale.

După această etapă și o dată terminate lucrările la Piața Emanuil Gojdu, statuia lui voievodului va fi montată în fața Catedralei Ortodoxe, în zona axului care face legătura între Casa de Cultură a Sindicatelor și cetate. Primăria orădeană a obținut în prealabil avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru noul amplasament.

Baza sportiva Tineretului

În locul monumentului dedicat voievodului Unirii, în Piața Unirii va fi montată statuia ecvestră a regelui Ferdinand, pe vechiul său amplasament.

În condițiile în care operațiunile de demontare și montare vor decurge normal, intenționăm să dezvelim statuia Regelui Ferdinand în data de 23 mai 2019, dată la care se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică a familiei regale la Oradea”, se arată în comunicatul primăriei municipiului.

Pe lângă această acțiune, Primăria Oradea va marca evenimentul centenar printr-o expoziție aparte. În urma unei înțelegeri a administrației locale cu Muzeul Național de Istorie a României și cu Muzeul Național Peleș, în perioada 17-23 mai, în sala ”Traian Moșoiu” a primăriei municipiului vor fi expuse coroana, sceptrul și mantia Regelui Ferdinand.

Foto1: Oradea in direct / Foto2: Primăria Oradea

Din aceeași categorie