Statuia generalului Traian Moșoiu a fost reabilitată și repusă pe soclul din fața noului sediu al Muzeului Țării Crișurilor

După o lună de la debut, lucrările de reabilitare a statuii generalului Traian Moșoiu au fost finalizate. O dată cu monumentul a fost reamenajat și scuarul din fața sediului Muzeului Țării Crișurilor unde este amplasată statuia.

Refacerea zonei a început pe 20 martie, sub supravegherea restauratorului Ștefan Lipot. Pe lângă reabilitarea statuii generalului Moșoiu, a fost refăcut soclul și a fost reamenajat scuarul.

”Finisajele şi volumetria soclului bustului generalului Traian Moşoiu au fost refăcute, lucrările cuprinzând înlocuirea soclului, un nou sistem de iluminat arhitectural, refacerea spațiului verde, precum și a aleilor pietonale din piațetă. (…) Amenajarea din jurul soclului s-a făcut în formă circulară, având în centru soclul, din acelaşi tip de piatră ca şi registrul inferior al soclului”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.

Peste 250 de mii de lei au costat lucrările desfășurate în cadrul proiectului derulat de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor.

Bustul a fost realizat în 1992, din bronz turnat, de sculptorul Teodor Zamfirescu. Inițiativa le-a aparținut cadrelor militare din ministerele Apărării şi de Interne, care au și contribuit la realizarea statuii, alături de compania Marmura Vaşcău. Soclul a fost conceput de arhitectul Mircea Călin Lungu.

”Prin reabilitarea monumentului de for public s-au păstrat toate elementele prin care se aduce la cunoştinţa publicului numele autorului şi al iniţiatorilor, membrii Ministerului Apărării Naționale şi Ministerului de Interne, conform plăcuţelor amplasate pe monument”, au precizat reprezentanții administrației locale.

Sâmbătă, de la ora 12, la statuia generalului Traian Moșoiu se vor derula manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de administrație românească în Oradea.

Din aceeași categorie