Se ”stinge” pesta porcină africană! Mai sunt active 7 din 60 de focare confirmate în Bihor

Giorgio Mare Oradea

Din cele 60 de focare de pestă porcină africană confirmate în Bihor, au mai rămas active dooar 7, anunță, într-un comunicat, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor. Până pe 1 mai, acțiunile specialiștilor Direcției au dus la stingerea a 53 de focare din 18 localități ale județului.

Cele mai multe focare stinse au fost la Olosig (8), Cherechiu și Cubulcut (câte 7).

”În prezent mai sunt active la porcii domestici 7 focare de pestă porcină africană care afectează doar două localități, respectiv Șilindru și Șimian, localități în care activitățile specifice necesare stingerii focarelor sunt în curs de finalizare”, se arată în comunicatul DSVSA Bihor.

În ceea ce privește cazurile de îmbolnăviri la mistreți, în județ mai sunt active patru focare, spun oficialii Direcției Sanitar-Veterinare Bihor. Ultimul caz a fost confirmat la sfârșitul lunii aprilie, la un mistreț împușcat pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc.

SC Rozsdas Service SRL

Specialiștii Direcției continuă să supravegheze efectivele de mistreți și porci domestici din județ pentru a preveni apariția unor noi cazuri de îmbolnăvire.

”Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie”, au transmis reprezentanții DSVSA Bihor. Până acum, toți bihorenii ale căror animale bolnave de pestă porcină africană au fost despăgubiți, au anunțat autoritățile. Chiar dacă boala nu afectează oamenii, vânzarea porcilor vii și a cărnii și produselor din carne porc provenite din zonele de restricție a fost interzisă.

Din aceeași categorie