Muzeul Farmaciei din Oradea, amenajat într-o farmacie veche de 250 de ani, recent restaurată, poate fi vizitat în cadrul Nopții Muzeelor

Ciao restaurant - pizzerie

Una dintre cele mai vechi și cunoscute farmacii din Oradea, Apotheca Rodia a Ordinului Călugăresc al Mizericordienilor, se va redeschide în această sâmbătă, sub forma unui muzeu. Vizitatorii îi pot trece pragul, de la ora 18, în cadrul evenimentului ”Noaptea Muzeelor”. Expoziția are un caracter permanent și este amenajată în spațiul în care farmacia a funcționat vreme de două veacuri și jumătate.

Aflată pe Strada Republicii, la numărul 33, Farmacia Rodia a fost restaurată de Episcopia Romano-Catolică de Oradea și conține mobilierului original și picturile murale din secolul al XVIII-lea, care au fost recent descoperite.

La acestea se adaugă ”o colecție de peste 1500 de artefacte provenite parțial din vechea apotecă, respectiv colecționate prin efortul comun al Episcopiei și al comunității urbei noastre. În cele 4 spații de expoziție, vizitatorii pot admira atât interioare de epocă, cât și instrumentele și tehnologiile artizanale ale farmeceuticii preindustriale”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

După vernisajului oficial care va avea loc la ora 18, muzeul din Farmacia Rodia va rămâne deschis publicului pe parcursul întregii seri, până la ora 1:00.

Baza sportiva Tineretului

În cadrul Nopții Muzeelor, localnicii și turiștii pot vizita și alte obiective importante din patrimoniul sacru cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea. Printre acestea se numără catedrala episcopală, cripta acesteia și colecția de artă eclezială aflată în tezaurul bisericii. Intrarea va fi liberă sâmbătă seara, între orele 19:00 – 1:00.

Un alt punct de atracție îl reprezintă carul alegoric cu reprezentarea Sfântului Ladislau, fondatorul orașului și al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea.

Foto: Episcopia Romano-Catolică de Oradea

”De vineri, 17 mai, până luni, 20 mai, carul alegoric decorat cu flori va putea fi admirat în fața Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, de unde va porni spre Șumuleu Ciuc pentru a fi prezentat pelerinilor sosiți la acest sanctuar cu ocazia vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc”, au transmis reprezentanții episcopiei orădene.

Foto1: masa oficinei în Muzeul Farmaciei Rodia – sursă: Facebook Lakatos Attila

Din aceeași categorie