Mesajul lui Radu Bitea la alegerile AJF Bihor

Gazon sintetic

”Într-o lume care s-a transformat radical și care este dominată și în prezent de restricții, nu e ușor să faci un raport de activitate fotbalistică în condițiile în care de aproape un an îți lipsește însuși obiectul muncii. La precedenta noastră întâlnire, care a avut loc pe 12 septembrie 2020, am prognozat luna martie 2021 ca dată pentru reînceperea competițiilor fotbalistice din Bihor, dar azi, în prima zi a lunii mărțișor nu avem încă certitudinea că speranțele noastre vor putea fi împlinite.

După cum ați putut constata și dvs., pandemia de coronavirus care a blocat Planeta a avut efecte devastatoare asupra activității fotbalistice din România și implicit asupra celui din județul Bihor. Fotbalul s-a mutat de pe dreptunghiul verde la birou, sau cum ne mai place nouă să spunem, la masa verde. În loc de jocuri, avem parte doar de previziuni și scenarii, care însă trebuie modificate pe zi ce trece, deoarece nu avem parte, deocamdată, de mult așpteptata liberare. Aș putea spune că de aproape un an facem o muncă de sisif, deoarece orice ne propunem, nu poate fi și pus în practică.

Proiectele noastre s-au dovedit însă viabile pentru că au fost realiste. Ne-am adaptat repede condițiilor și am restructurat campionatele organizate, astfel, încât, să ajutăm echipele participante. În urma deciziei de a modifica sistemul de desfășurare al Ligii a 4-a, prin crearea celor două serii, ne aflăm acum în situația fericită să putem spera la demararea și chiar încheiarea campionatului, dacă restricțiile vor fi relaxate ori ridicate, permițând și fotbalului amator să revină pe gazon.

Cum activitatea AJF nu constă doar în organizarea campionatelor, misiunea noastră a fost extrem de dificilă, în această perioadă. A fost nevoie de o reorganizare administrativă pentru a putea reduce cheltuielile, în condițiile în care, în a doua parte a anului trecut, veniturile obținute au scăzut în mod drastic, însă, cheltuilelile curente (chiria și cheltuielile curente gen electricitate, telefonie și internet, salubritate) nu au suferit modificări. Faptul că am supraviețuit în aceste vremuri grele se datorează și Federației Române de Fotbal care a sprijinit activitatea membrilor afiliati cu suma de 5.000 de euro. Președintele AJF a renunțat la îndemnizația lunară de conducere, iar responsabilii de campionate, care au avut și alte surse de venituri, au venit și ei în sprijinul membrilor afiliați, acceptând să intre în concedii fără plată, din momentul în care era clar că nu mai putem spera la reluarea competițiilor.

         Am profitat de singura oportunitate apărută, reușind să atragem de la Consiliul Județean Bihor, fonduri nerambursabile pentru Comisia Județeană de Arbitri, dar și pentru achizitionarea de mingi de fotbal pe care le-am și împărțit membrilor afiliați.

         Am reuşit să informăm operativ toţi membrii afiliaţi prin intermediul paginii web a asociaţiei www.ajfbihor.ro, prin e-mailuri, ori prin apeluri telefonice. Ne-a lipsit mult contactul direct cu reprezentanții echipelor și sperăm că în cel mai scurt timp vom putea reeedita întâlnirile directe, dar și ședințele de grup.

În ceea ce priveşte Planul anual de activitate, ne propunem să demarăm competițiile județene din momentul în care va fi posibil acest lucru. V-am putea prezenta detalii, însă, în condițiile actuale, nu am face altceva decât să lansăm promisiuni pe care nu le-am putea respecta. Vă asigurăm, însă, că avem temele făcute, am pregătit scenarii pentru noul sezon indiferent de data la care vom putea da startul. Cert este faptul că din momentul anunțării măsurilor de relaxare, echipele vor avea parte de o perioadă de reacomodare de o lună, pentru a-și putea rezolva probleme administrative (vizele anuale și cele medicale), dar și pregătirea sportivilor.

Profitând de pauza competițională, am făcut pași importanți în introducerea datelor pe noua platformă electronică a FRF, denumită FOOTBALL CONNECT care va facilita relațiile interinstituționale, va simplifica procedurile de înregistrări, legitimări, transferuri, statistică ori evidențe, etc., iar odată cu lansarea acesteia vom intra  într-o nouă etapă a dezvoltării administrative complementare jocului de fotbal, a digitalizării datelor existente în arhiva AJF Bihor. Necesitatea și importanța acestui portal a fost dovedită în perioada stării de urgență, când circulația persoanelor a fost restricționată. Pentru a facilita aceste demersuri am început reomologarea bazelor sportive din județ, măsură necesară pentru actualizarea bazei de date și le mulțumesc și pe această cale colegilor mei că au înțeles situația financiară precară a echipelor și au renunțat la încasarea taxelor de omologare, sprijinind, astfel, activitatea membrilor afiliați.

         Le mulțumim partenerilor noștri din anul 2020, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor, dar și SC MARA SRL împreună cu care am organizat primul curs de Preparatori sportivi și dorim să nu renunțăm la intențiile noastre de a găsi noi parteneri alături de care să putem dezvolta fotbalul bihorean.

Pentru anul în curs am depus deja trei proiecte la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor, dar vom bate și la porțile Consiliului Județean Bihor, mai ales că în noua legislatură există câțiva consilieri care cunosc în amănunțime problemele cu care se confruntă fotbalul județean. Mizăm pe sprijinul lor pentru a sensibiliza conducerea județului și de a le arăta că exemplele pozitive din județele vecine, privind susținerea fotbalului, pot fi implementate și la nivelul Bihorului. Ați mai auzit cu siguranță vorba că ”Un stadion plin înseamnă un spital gol”. În ultima perioadă spitalele au fost pline, ar cam fi timpul să se schimbe acest lucru. Există dovezi științifice că persoanele care fac sport trec mai ușor peste efectele negative ale acestei pandemii.

Indiferent ce ne-am propune pentru acest an, nu vom putea acționa fără suportul și colaborarea dvs., a celor care reprezentați membrii afiliați. În fotbal, succesul se obține doar în echipă, ÎMPREUNĂ!”

Radu Bitea, președinte AJF Bihor

Din aceeași categorie