La mulți ani, Marcele!

Giorgio Mare Oradea

Este născut pe 12 octombrie 1960, la Oradea, adică de ziua orașului. Este Marcel Pușcaș, cel mai important președinte de club de fotbal pe care Oradea l-a dat vreodată. Fiul celebrei interprete de muzică populară, Maria Haiduc, Marcel Pușcaș a îmbrățișat cariera de fotbalist încă de mic, la Crișul Oradea.

foto:wowbiz.ro

La vârsta de 17 ani, debuta l FC Bihor în Liga I. În 1983, marele selecționer Lucescu l-a introdus în teren în victoria României în fața RDG-ului (1-0). Marile performanțe ca jucător le-a cunoscut la Steaua unde a cucerit eventul cupă-campionat în 1984-85, fiind component al unui lot de vis cu care Steaua lui Jenei  avea să câștige Cupa Campionilor Europeni. Transferul la Rapid l-a făcut și mai iubit însă i-a a dus și o gravă accidentare, într-un meci în deplasare cu Poli Timișoara, la care a asistat și mama sa. Cu un intelect deosebit, Pușcaș a fost unul dintre ”înțelepții” vestiarului. Absolent al IEFS şi al Facultăţii de Mecanică din cadrul Academiei Militare, Puşcaş a început cariera de tehnician în 1988, când a fost antrenor-jucător la CS Târgovişte în Liga a II-a iar apoi a ajuns la Rapid pe care a calificat-o ca antrenor în Cupele Europene după o absență de 18 ani! Dar care dintre rapidiști poate uita fenomenala dublă cu Inter Milano.

SC Rozsdas Service SRL

La 34 de ani punea bazele echipei Viitorul Oradea. Ceea ce Hagi face azi la Ovidiu, Pușcaș a demarat cu 24 de ani în urmă.O echipă formată 90% din juniori, a dat fotbalului mare jucători ca Eric Lincar, Cristi Lupuț, Sergiu Radu, Iulian Roșoagă, Darius Pantea, Attila Szasz etc.

Între 1996 şi 1998 a ocupat funcţia de preşedinte al FC Steaua Bucureşti, perioadă în care gruparea roş-albastră a câştigat două titluri, o Cupă şi o Supercupă a României, având un parcurs european de vis!

Marcel Puşcaş a activat şi ca impresar, el deţinând licenţă FIFA de agent de jucător între 2002 şi 2004.

De asemenea, candidatul la preşedinţia FRF a realizat în decursul ultimilor ani emisiuni TV, el colaborând cu mai multe posturi de televiziune, radio, precum şi publicaţii sportive.

A candidat, de două ori: 2014 și 2018 la șefia președinției FRF, din păcate fără succes. De ce din păcate? Pentru că un om care a fost jucător de mare calitate, internațional, antrenor confirmat, președinte de club, patron de club și impresar, adică un om care a trecut prin tot ce înseamnă fotbal, n-a ajuns acolo unde trebuie.

 

 

Din aceeași categorie