Inundații simulate pe Crișul Repede, în cadrul unui exercițiu al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri

Giorgio Mare Oradea

Un exercițiu de simulare a intervenției în cazul unor ploi abundente se desfășoară, azi și miercuri, pe sectorul superior al Crișului Repede. Specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri vor verifica modul în care membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă aplică planurile de apărare împotriva inundaţiilor şi modul în care acestea au fost aduse la cunoştinţa locuitorilor din zonele afectate.

Exerciţiul de simulare se desfăşoară în comunele bihorene Bulz și Vadu Crișului, dar și în Cluj, în localitățile Călățele și Mărgău.

Potrivit scenariului, s-au luat în calcul ploi abundente care au provocat depăşirea cotelor de apărare pe Văile Săcuieu, Călata, Iadului și Crișul Repede şi scurgeri de pe versanţi în bazinul superior al râului Crișul Repede. Drept urmare, au fost depășite cota de pericol la staţiile hidrometrice Răchițele și Călata şi cota de inundație la staţiile hidrometrice Bulz și Vadu Crișului.

”Conform acestui scenariu, în bazinul superior al Crișului Repede, în cazul unor precipitații de 60 l/mp, revărsările și scurgerile de pe torenți ar afecta 100 de case  în localitățile din județul Cluj și 320 ha teren agricol în localitățile din județul Bihor. Pentru ca aceste efecte să fie diminuate, ABA Crișuri nu doar că realizează exerciții de simulare cu toate structurile implicate în situații de urgență, ci și lucrări de apărare menite să protejeze localitățile aflate în zonele de risc”, a explicat, printr-un comunicat al instituției, Istvan Imre, directorul tehnic al Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

SC Rozsdas Service SRL
foto: ABA Crișuri

Primul pas în cadrul exercițiului a fost făcut marți, 2 iunie, o dată cu prezentarea scenariului în fața tuturor structurilor implicate.

”Pe parcursul celor două zile se va verifica fluxul avertizărilor meteorologice şi hidrologice până la nivelul primăriilor şi al cetăţenilor din zonele de risc, precum şi fluxul Rapoartelor Informative şi Rapoartelor de Sinteză până la nivelul Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor”, a precizat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Din aceeași categorie