Intervenție Salvamont Bihor în zona Padiș, pentru salvarea unei turiste accidentate

Giorgio Mare Oradea

A fost alertă pe munte, în cursul după-amiezii de marți, 30 aprilie. Salvatorii din cadrul Salvamont-Salvaspeo Bihor au urcat în zona Poiana Ponor – Platoul carstic Padiș – masivul Bihor pentru a-i acorda primul ajutor unei turiste care a suferit o fractură deschisă.

Cei care au intervenit au fost membrii patrulei Salvamont-Salvaspeo Bihor care asigura permanența în zona turistică Padiș. Salvatorii i-au acordat primul ajutor femeii accidentate și au pregătit-o pentru a fi transportată cu elicopterul spre Spitalul Județean din Oradea.

”Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, evacuarea accidentatei cu elicopterul SMURD nu a mai fost posibilă, astfel ca echipa Salvamont va transporta pacienta până în Poiana Glăvoi, lângă Punctul Salvamont, de unde va fi preluată de un echipaj EPA al SMURD Ștei”, au transmis salvatorii puțin după ora 18:30, în timpul acțiunii de salvare.

După două ore, în jurul orei 21, operațiunea s-a încheiat cu succes. Turista accidentată a fost predată ambulanței care a fost transportată la Spitalul Județean din Oradea.

Baza sportiva Tineretului

Incidentul a venit într-o zi în care salvamontiștii bihoreni au lansat două avertismente pentru cei care urcă pe munte.

”Peste 1100 de metri, pe mai multe trasee turistice încă există un strat considerabil de zăpadă. În Cetățile Ponorului, porțiuni de cablu/lanț de ordinul zecilor de metri sunt sub zăpadă și accesul spre partea inferioară a Cetăților nu este recomandat”, au transmis, la amiază, cei din Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Câteva ore mai târziu, salvatorii anunțau că accesul spre Groapa Ruginoasă (foto sus), pe circa 300-400 de metri, este îngreunat din cauza căderilor de copaci pe traseul turistic.

Foto: Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont

Din aceeași categorie