Generația pierdută! Oradea a pierdut un lot întreg de campioni, cu antrenor; cu tot…

Giorgio Mare Oradea

Sâmbătă, 20 iunie, 2009. Mogoșoaia. Steaua București întâlnește pe FC Bihor în finala Campionatului Național de juniori mari. Gigi Becali și Tea Sponte vin să încurajeze echipa al cărei lider era Toșca. Sunt peste 1.000 de spectatori veniți să vadă cele mai bune echipe din România la nivel de juniori. Învingătoare în semifinale în fața lui Dinamo (3-0 la Oradea), FC Bihor devenise o nucă tare.

(foto:crisana.ro) meci FC Bihor – Dinamo

”Nojo” Ardelean deschide scorul în minutu 60. Steaua, aflată practic acasă, reușește egalarea cu un minut înainte de final. Așa s-a ajuns la lovituri de departajare unde, la 3-1 pentru steliști, Paul Dumitru a devenit ”Micul Duckadam” apărând patru lovituri consecutive. FC Bihor, cu Gheorghe Silaghi era regina juniorilor în România.

În acest moment niciun jucător din acea generație nu joacă la nivel profesionist. Mai mult nici măcar antrenorul nu are angajament. Când o generației îți câștigă titlul se cheamă că viitorul este asigurat. Dar Oradea, ca în multe alte cazuri, n-a avut curajul să meargă pe mâna propriilor copii. Să creadă în talentul lor, să creadă în gena de bihorean. S-a ales praful de tot. Performanța acestor copii a devenit doar un amănunt în plus în banca de memorie.    

CASETA TEHNICĂ

FC Bihor – Steaua 1-1 (4-3 la ldp)

Au marcat: Ardelean 60/ Lazăr 89

FC Bihor: Dumitru Paul – Huiduc (78 Gavrilaș), Șerban Pop, Mihes, Ferencz Molnar – Novak (84 R. Matei) – Floruț (81 Laszlo Molnar), Butuc, Teșan (90 Andor), Florin Pop – Ardelean (90 Olariu). Antrenor Gheorghe Silaghi. Rezerve nefolosite: Vesa, Mihoc

Steaua (4-4-2): Tachescu – Fulea (85 Zlate), G. Apostol, Tosca – V. Cristea (40 D. Andrei; 80 Nastasie), Al. Lazar, Pazon (63 Al. Crișan), Damian – Prodea, R. Vaduva. Antrenor Gheorghe Gigel. Rezerve nefolosite: V. Constantin, Al. Mihalache

Seria 1:  Steaua: Al. Lazar, 1-0/ FC Bihor: Mihes, 1-1

Seria 2:  Steaua: Damian, 2-1/FC Bihor: Liviu Pop – (bară transversală)

Seria 3. Steaua: Năstăsie, 3-1/6. FC Bihor: Șerban Pop (peste poartă)

Seria 4: Steaua: Bejan(apară Paul Dumitru)/ FC Bihor: Butuc, 3-2

Seria 5: Steaua: Tosca (apară Paul Dumitru), 3-2/FC Bihor: Gavrilaș, 3-3

Seria 6: Steaua: Al. Crișan (apară Paul Dumitru)/ FC Bihor: R. Matei (apară portarul)

Seria 7: Steaua: Apostol (apară Paul Dumitru)/FC Bihor: Remus Andor, 3-4

Paul Dumitru – suferise o accidentare groaznică (la un meci al echipei sale de juniori) în urma căruia a fost necesară extirparea splinei. Ghinioanele ”Micului Duckadam” au continuat. La un meci UTA – Luceafărul, din Liga 2 (aprilie 2013) , Paul a fost lovit de atacantul arădenilor, ivorainul Dosso. Avea să-și piardă și unul dintre rinichi și să nu mai poată juca fotbal.

Huiduc –  A abandonat activitatea imediat după titlu.

Șerban Pop – avea să fie căpitanul lui CS Oșorhei, reușind promovarea în Liga 3. A jucat apoi în Oman și Ungaria. Nu mai joacă fotbal. Este instructor de fitness în străinătate.

Miheș – Lucrează la Jandarmerie

Gemenii Ferencz Molnar și Laszlo Molnar joacă în Ungaria în Liga 3.

Florin Pop – a jucat o perioadă la FC Bihor în Liga 2, prinzând și Liga I la Năvodari, după care a plecat la muncă în Anglia.

Răzvan Ardelean – a avut probleme medicale destul de serioase și a abandonat activitatea.

Cristi Butuc – întreprinzător, are propria afacere. Joacă fotbal de plăcere la nivelul Ligii 5 (Locadin Țețchea).

Raul Teșan – a jucat al FC Bihor dar nu mai joacă fotbal deloc. Are o mică afacere pe care o conduce.

Olariu (Sântandrei), Floruț (Unirea Livada), Novak (Sântandrei), Gavrilaș (Universitatea Oradea), Răzvan Matei – toți joacă în Liga 4, cu toții au trecut pe la echipa mare a lui FC Bihor. Floruț de pildă a fost chiar unul dintre liderii generației sale la nivelul naționalei de juniori. A suferit o accidentare stupidă (piciorul i-a rămas în noroi, într-un meci la Șimleu și pe mișcarea de rotație a suferit o ruptură de ligamente, fatală pentru un fotbalist).

Remus Andor – este IT-ist în Marea Britanie.

Antrenor: Gheorghe Silaghi, în acest moment fără angajament.

O generație pierdută. Niciun jucător nu evoluează măcar la nivelul Ligii 3. Nici măcar antrenorul nu mai are angajament.

foto paul dumitru și foto imagine reprezentativă: fcsteaua.ro.

Din aceeași categorie