FOTO. Încă două palate din Oradea își recapătă frumusețea de altădată. Cum arată după reabilitare

Giorgio Mare Oradea

Centrul istoric al municipiului Oradea a recâștigat frumusețea oferită de două clădiri emblematice, ale căror fațade au fost parțial reabilitate. Palatele Rimanóczy Kálmán Senior, aflat în Parcul Traian, și Apollo, de pe Strada Republicii, se află în plin proces de refacere, iar muncitorii au finalizat lucrările la câte o fațadă a fiecărui imobil.

Aflat într-o stare avansată de degradare, palatul Rimanóczy Kálmán Senior (foto jos) a fost selectat anul trecut pentru a fi reabilitat în cadrul programului administrației locale de refacere a clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală din centrul istoric al Oradei.

În octombrie 2018 muncitorii au început lucrările care vizează atât tâmplăria și acoperișul, cât și învelitorile și tencuielile. Până acum a fost refăcută fațada dinspre penitenciar, iar în aceste zile sunt demontate schelele din zonă. Urmează ca executantul să continue lucrările de reabilitare la fațada dinspre strada pietonală.

”Valoarea investiției este de 2.982.175,84 lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni. Lucrările sunt executate de asocierea Drum Asfalt SRL – SC Trameco SA, urmând ca până la finalul lunii iulie toată fațada clădirii să fie reabilitată”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.

Și palatul Apollo (foto jos) și-a dezvăluit în aceste zile frumusețea fațadei dinspre strada Mihai Eminescu. Muncitorii vor restaura și fațada dinspre Strada Republicii, cea mai bogat decorată, cu elemente preluate din stilurile Empire sau Biedermeier, manieră ornamentală întâlnită în aceeaşi perioadă la Viena, Berlin sau Budapesta.

Valoarea investiției este de 2.036.107,23 lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni. Lucrările sunt executate de Constructorul Sălard, clădirea urmând să fie reabilitată în întregime până la toamnă”, au comunicat edilii orădeni.

Foto: Primăria Oradea

Din aceeași categorie