Fostul ministru bihorean al Sănătății Florian Bodog, vizat de o investigație a DNA. Ar fi certificat prezența la serviciu a unui consilier personal care nici n-ar fi trecut pe la birou

Aconalex Oradea

Direcția Națională Anticorupție face demersuri pentru a obține avizul Senatului, necesar pentru a efectua urmărirea penală față de fostul ministru al Sănătății Florian Bodog. Actualmente senator, acesta este bănuit că ar fi confirmat prezența la muncă a unei consiliere personale, deși aceasta nu ar fi trecut pe la serviciu. În acest fel, consiliera a încasat, timp de 12 luni, salarii care au însumat aproape 78.000 de lei.

Deși comunicatul DNA nu indică numele lui Florian Bodog, mărginindu-se să arate că e vorba despre un demnitar care în prezent nu mai este ministru, ci senator, surse judiciare au precizat pentru Mediafax că este vorba de fostul ministru bihorean al Sănătății, acum senator PSD.

Potrivit DNA, faptele cercetate în cazul lui Bodog sunt de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual, ambele în formă continuată. Procurorii anticorupție verifică acuzele potrivit cărora fostul ministru bihorean ar fi făcut demersuri ca o consilieră personală să își ia salariul pe un an, deși nu s-ar fi prezentat la muncă și nu a prestat nicio activitate dintre cele la care era obligată prin contractul de muncă și fișa postului.

”Concret, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru), deși cunoștea că persoana angajată în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 77.985 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv”, se arată în comunicatul DNA.

Pentru că actualmente Florian Bodog este senator, efectuarea urmăririi penale în cazul său este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului.

”În acest sens, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – n.n.) documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide”, au transmis oficialii DNA.

Într-o declarație făcută la Antena 3, Florian Bodog a precizat că niciunul dintre consilierii săi nu a luat bani fără să muncească.

”Am aflat din presă de solicitarea DNA. Toţi consilierii au avut activităţi pe care le-am fixat eu, m-au ajutat în activitatea mea de ministru, m-au consiliat, mi-au oferit punct de vedere pe domeniul pe care au fost, am avut jurişti, profesori, medici, informaticieni. Aceste acuzaţii nu se susţin şi niciunul dintre consilierii mei nu a luat bani fără să muncească. Pe mine nu m-a întrebat niciun procuror nimic despre acest lucru niciodată. A mai fost o astfel de speculaţie în presă la un moment dat, că au fost mai mulţi consilieri, dar asta s-a întâmplat pentru că eu nu am fost un ministru comod. Aveau altfel de atitudine cu care eu nu eram obişnuit aşa că i-am dat afară din minister. Nu fac comentarii până nu văd dosarul.”

Din aceeași categorie