Eu, decrețelul și Mara

Giorgio Mare Oradea

Da MARA, sunt DECREȚEL. Și nu e vina mea ci a barzei care, pentru mine, a venit de două ori, prima dată să mă aducă și a doua oară să-și ceară scuze că-s atât de urât. La tine bărzuca a venit după Revoluție. O schimbare la care noi, decrețeii, am fost în stradă. Au fost mulți decreței care prin moartea lor au demolat Regimul Ceaușescu pentru ca tăticu să-și planteze cartofii iar tu să termini la Oxford.

Până la mine existau Clasa 1A și 1B. Când a apărut generația mea au apărut și 1C, 1D, 1 E și 1F. Nu erai născută când miliția făcea percheziție, la patru dimineața, în casele părinților de decreței care aveau credințe liberale.  Nu erai născută când decrețeii erau turnați la Securitate pentru că spuneau bancuri despre sau cu Ceaușescu.

Mai avem un decrețel, Ilie Bolojan. Poate ai auzit de el. Pare un tip dur și încruntat dar să știi că mai și zâmbește la câte o glumă făcută de colegii lui de generație. Oradea zâmbește. O face amar la gluma de deputat lipsit de cel mai elementar bun simț. Străbunicul meu a fost membru fondator al Partidului Național Liberal. Ăla pe care tu îl reprezinți. Nu mă interesează deloc politica. Mă revolt însă când tu, (și) din banii decrețeilor plătită, să faci legi în țara asta, ne jignești absurd. Că nu glumim? Că nu zâmbim? Te înșeli. Eu de pildă, dincolo de carieră, mai am și spectacole de umor. N-am să-i spun stand-up, sună prea ”a la Oxford”. Eu vin de la Binș și Curățele, dar putem dialoga în vreo cinci limbi.

Dacă ai stârnit acest război al generațiilor să știi că decrețeii aveau cam 21, 22 de ani pe la Revoluție. Nu erau copți iar linia pe care trebuiau să meargă le era inoculată. Uite un exemplu… Generația mea e aia a lui Gică Popescu, Ionuț Lupescu, Dan Petrescu, Didi Prodan, Dorinel Munteanu, Florin Prunea, Bogdan Stelea, Ioan Ovidiu Sabău, Tibi Szelymes, Forin Răducioiu, Ilie Dumitrescu, Basarab Panduru, Gică Craioveanu etc… Sunt ăia de-au scos România în stradă și erau locul 3 în lume. N-a ajuns niciunul să conducă FRF. Mai mult au fost ciuruiți. Acum este apanajul tinerei generații, lipsite de orice urmă de experiență. Și chestiunea asta s-a perpetuat cam peste tot.

SC Rozsdas Service SRL

Totuși, ai dreptate, nu regăsesc prea mulți decreței în funcții. Dar poate ar fi bine să știi că țara asta a crescut și datorită decrețeilor. Ceea ce mă doare nu este că mă conduci pe mine, pentru că am mai fost condus, de tot felul de jigodii, dar tu ai să-mi conduci copilul și asta pare prea de tot.

Puștoaico, nici măcar sânge de viperă nu ai.

PS „Tineretul Naţional Liberal îşi asumă eroarea de comunicare şi pe această cale cerem scuze celor care s-au simțit ofensați de interpretarea eronată a unora dintre mesajele campaniei…” Voi chiar faceți stand-up. 

Din aceeași categorie