Estimare | Acoperișul Palatului Episcopal Greco-Catolic va fi gata la mijlocul lui iunie

Lucrările la șarpanta Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea și cele de montare a învelitorii vor fi gata la mijlocul lunii iunie, au anunțat, joi, reprezentanții primăriei municipiului. Până în septembrie va fi gata și turla clădirii, susțin edilii. Valoarea lucrărilor totale de reabilitare a Palatului Episcopal, inclusiv proiectarea, ajunge la aproape 8 milioane de lei.

Afectat de un violent incendiu în luna august a anului trecut, Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost curățat de moloz și a fost pus în siguranță începând cu luna septembrie a anului trecut.

Imediat după aceste etape, a fost întocmită expertiza tehnică și proiectul tehnic pentru reconstruirea parțială a clădirii și reabilitarea zonei distruse în incendiu. După obținerea autorizației de construire, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 18 martie 2019.

De atunci până acum, au fost terminate lucrările la planșeul peste etajul I și structura din lemn peste tronsonul I, cel spre strada Episcopul Mihai Pavel.

Urmează realizarea învelitorii din țiglă și a ornamentelor de cupru la tronsonul I. În ceea ce privește stadiul lucrărilor la tronsonul II (cel care dă înspre Piața Unirii), 20% din structura de lemn a șarpantei e finalizată, urmând și aici finalizarea în totalitate a structurii de lemn, realizarea învelitorii și a ornamentelor din tablă de cupru. (…) Acoperișul de tip șarpantă va fi din grinzi lamelare încleiate, cu învelitoare din țiglă ceramică și tablă din cupru la turnulețele de pe acoperiș”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.

Constructorii estimează că întregul acoperiș va fi gata la mijlocul lunii iunie, iar până în septembrie va fi gata și turla palatului.

Clădirea-monument istoric a fost pusă la dispoziția municipalității orădene de către Episcopia Greco-Catolică, printr-un parteneriat. Administrația locală va realiza lucrări de consolidare și reabilitare și va administra palatul pe o perioadă de minimum 20 de ani.

”Într-o ultimă etapă se va realiza reabilitarea și refuncționalizarea efectivă a clădirii, inclusiv partea interioară, conform planurilor inițiale, reabilitarea totală a palatului urmând să se finalizeze în termen de cel mult trei ani”, au transmis edilii.

Din aceeași categorie