Emoții, defilări și o delegație din satul natal al lui Iuliu Maniu – la dezvelirea statuii din Oradea a marelui om politic

A fost atmosferă de sărbătoare, joi, lângă Catedrala Greco-Catolică ”Sfântul Nicolae” din Oradea, unde a fost dezvelită statuia lui Iuliu Maniu. Pe lângă localnici, oficialități, preoți și militari, la manifestare a fost prezent și un grup din Bădăcin, localitatea natală a politicianului care a pierit în închisoarea comunistă de la Sighet.

După prezentarea onorului și intonarea imnului național, sculptorul Arpad Deak a dezvelit statuia lui Iuliu Maniu, ajutat de preotul Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea. Inițial, programul prevedea ca statuia să fie dezvelită de episcopul greco-catolic Virgil Bercea, dar acesta nu a putut fi present, fiind încă în convalescență.

La eveniment a participat și preotul greco-catolic Cristian Borz din Bădăcin, satul natal al lui Iuliu Maniu. Acesta a venit însoțit de un grup de bădăcineni îmbrăcaţi în costume populare şi purtând insigne cu chipul lui Maniu.

După ce a făcut o prezentare a vieții omului politic, părintele Borz i-a mulţumit primarului Ilie Bolojan pentru contribuţia pe care Oradea a avut-o la reabilitarea casei din Bădăcin a lui Maniu. Este vorba despre 50.000 de euro pe care Consiliul Local i-a alocat în acest scop din bugetul municipiului.

”Datorită acestei donaţii suntem în măsură să anunţăm că în toamna acestui an vom reuşi să finalizăm lucrările de reabilitare. Domnule primar, Sfântul Pavel ne asigură că Dumnezeu îi iubeşte pe cei ce dăruiesc cu bucurie”, a spus preotul din Bădăcin.

”Acum, de centenar, orașul Oradea nu avea cum să nu aibă o statuie cu Iuliu Maniu, pentru că acesta are niște merite deosebite pentru ceea ce e România astăzi. El a fost acela care a dovedit că există compatibilitate între politică și morală, având un comportament moral de excepție”, a spus, în discursul său, primarul Ilie Bolojan.

Manifestările au continuat cu depuneri de coroane și jerbe de flori la statuia lui Iuliu Maniu și defilarea detașamentului de onoare.

Foto: Primăria Oradea

Din aceeași categorie