Două prelevări de organe la Oradea. Printre donatori – o tânără, mamă a patru copii, rănită într-un accident

Work Clean

Două intervenții de prelevare de organe au avut loc, la început de săptămână, la Spitalul Județean din Oradea. Luni seara, medicii au prelevat ficatul, rinichii și corneea unei tinere de 29 de ani, mamă a patru copii, rănită într-un accident de circulație. După 24 de ore, specialiștii au reintrat în sala de operații, iar donatoare a fost o femeie de 57 de ani.

Femeia de 29 de ani, ale cărei organe au fost prelevate luni seara, a căzut victimă unui accident de circulație petrecut vineri dimineața, pe 10 mai, în Ciumeghiu. Ea circula pe marginea drumului, alături de unul dintre cei patru copii ai săi, când a fost lovită de o autoutilitară. Își ducea fetița la grădiniță, spun apropiații.

”Un bărbat de 30 de ani, din comuna Sînpaul, județul Mureș, în timp ce conducea o autoutilitară pe direcția Arad – Oradea, a acroșat o femeie de 29 de ani și o minoră de 6 ani, ambele din Ciumeghiu, care circulau pe partea carosabilă, în aceeași direcție de deplasare. În urma accidentului rutier, femeia de 29 de ani a suferit multiple leziuni, iar minora a suferit leziuni ușoare”, a transmis comisarul-șef Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

Rănită grav, tânăra mamă a ajuns la Spitalul Județean din Oradea, iar la scurt timp a intrat în moarte cerebrală. Familia și-a dat acordul pentru prelevarea organelor femeii, astfel că, luni seara, medicii au intrat în sala de operații.

Baza sportiva Tineretului

”Este un caz tragic, al unei tinere mame care avea patru copii. S-a constatat că inima nu e eligibilă, astfel că au fost prelevate ficatul, rinichii și corneea”, a relatat, pentru bihorpenet.ro, doctorul Carmen Pantiș, coordonatorul programului de transplant în județul Bihor.

Rinichii au fost duşi la Cluj, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, iar ficatul a fost trimis la Bucureşti, la Institutul Fundeni.

Cunoscuții tinerei s-au mobilizat și au făcut apel pe rețelele de socializare pentru susținerea copiilor rămași orfani.

”Din păcate, în urma acestei tragedii rămân 4 copii fără mamă. Copiii au vârste cuprinse între 6 ani fata, 8 ani băiețelul,10 ani fetița și 13 ani fetița. Familia locuiește în Ciumeghiu. Dacă doriti să ajutați cu ce puteti acești copii, o puteți contacta pe mătușa lor din Oradea; dânsa poate să vă ofere mai multe informații”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook, unde este indicat și numărul mătușii copiilor.

Marți seara, o echipă complexă de medici a prelevat organele unei bihorence de 57 de ani, care suferise o ischemie cerebrală masivă și se afla în moarte cerebrală. Și în acest caz, apropiații și-au dat acordul, iar specialiștii au recoltat rinichii, ficatul și corneea.

”În total, în acest an la Oradea au fost efectuate cinci operații de prelevare de organe, o cincime din cele 24 desfășurate în 2019, în spitalele din România”, a precizat doctorul Carmen Pantiș.

Din aceeași categorie