Debitele Crișurilor, măsurate de hidrologii români şi maghiari cu tehnologie de ultimă generație

Gazon sintetic

Timp de 3 zile, hidrologii români și cei maghiari vor măsura, în comun, debitele de râurilor Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb. Măsurătorile vor fi făcute în Oradea, Zerind și Chișineu-Criș cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație.

Echipele de hidrologi vor folosi aparate de tipul ADCP (Acoustic Doppler Current Profiler).

Noua tehnologie nu doar că scurtează timpul efectiv dedicat măsurătorilor, ci oferă și posibilitatea transmiterii debitelor direct în softurile și aplicațiile utilizate de specialiști. (…) Considerăm că aceste măsurători sunt foarte importante întrucât ele stau la baza schimbului de informaţii hidrologice şi contribuie la buna gestionare în comun a resurselor de apă” a transmis, printr-un comunicat, Ioan Oprean, directorul tehnic al ABA ”Crişuri”.

Ca în fiecare an, sunt stabilite anumite secțiuni, unde sunt măsurate adâncimea, lăţimea şi viteza cursului de apă. La final, sunt confruntate datele obţinute atât de hidrologii români, cât şi de cei maghiari.

SC Rozsdas Service SRL

”Abaterile faţă de media celor două metode de măsurare nu trebuie să fie mai mare de 5%, cu alte cuvinte, indiferent de metoda prin care s-au făcut măsurătorile şi calculele, rezultatele trebuie să coincidă având o marjă de eroare de maxim 5%”, a explicat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă (ABA) ”Crișuri”.

Măsurătorile comune se efectuează în conformitate cu acordul bilateral al Comisiei Hidrotehnice Româno-Ungare. În luna septembrie sunt programate măsurători pe teritoriul Ungariei. Acestea vor fi făcute în Gyula – pe Crişul Alb, în Sarkad Malomfok – pe Crişul Negru și în Köroszakal – pe Crişul Repede.

Foto: ABA ”Crișuri”

Din aceeași categorie