Cod galben de inundații pe Crișul Negru

Giorgio Mare Oradea

De luni, de la ora 14, până la miezul nopții de marți spre miercuri, hidrologii au instituit coduri galbene și portocalii pe mai multe râuri din nordul, vestul și centrul țării. Printre acestea se numără și Crişul Negru, unde este în vigoare o atenționare cod galben în zona bazinului superior al râului și pe afluenţii din bazinului mijlociu şi inferior.

Potrivit specialiștilor, în acest interval se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie. La acestea se adaugă viituri pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

În acest context, specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Crișana” le recomandă locuitorilor din zonele vizate de atenționarea hidrologică să asculte recomandările autorităților referitoare la comportamentului înaintea, în timpul și după producerea inundațiilor.

Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale. Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie și nu  aruncați gunoaiele menajere şi resturile vegetale în albiile apelor curgătoare”, sunt recomadările cuprinse într-un comunicat al ISU ”Crișana”.

Foto cu caracter ilustrativ: ISU ”Crișana”

Din aceeași categorie