Bullet Journaling – sistemul de organizare care a atras atenția internetului

Diego Sky SRL

Instagramul a promovat de-a lungul timpului numeroase trenduri, activități sau produse. În ultimii ani, oamenii au început să își îndrepte atenția spre obiceiurile sănătoase, iar mulți s-au arătat interesați de sistemele de organizare a timpului și a activităților.

Bullet Journaling este, de departe, sistemul de organizare considerat de mulți a fi cel mai util pentru planificare, reflectare și chiar meditație. Fie că îl utilizezi pentru planificări zilnice, săptămânale sau lunare, pentru a nota planurile și dorințele de viitor sau pentru a ține evidența unui jurnal, o agendă structurată te va ajuta să clarifici haosul din mintea ta și va fi ghidul tău pentru a deveni mai productiv atât pe plan personal, cât și profesional.

Avantajul sistemului Bullet Journaling este că îți permite să transformi agenda după bunul plac, alegând să îți îndrepți energia doar către aspectele care contează pentru tine și care sunt în acord cu obiectivele tale pe termen lung. Și dacă te sperie ideea de a avea în față doar foi albe, fără alte indicații, este important să îți aduci aminte că nu forma și aspectul contează cel mai mult, ci modul în care agenda te ajută să îți eficientizezi acțiunile.

 

Ce secțiuni poți adăuga în agenda ta?

Pentru început, îți poți crea o pagină „Index” care te va ajută să ai o privire de ansamblu asupra tuturor secțiunilor din agendă. Notează numele secțiunii, alături de numărul paginii unde se află.

După aceea, poți adăuga o secțiune pentru „Future log”, adică pentru calendarul anual pe care îl vei putea consulta mereu cu ușurință. Aici poți nota evenimentele importante, obectivele importante care trebuie îndeplinite într-o anumită lună, planurile de călătorie sau chiar zilele de naștere ale oamenilor importanți din viața ta.

„Monthly log” este secțiunea care îți va oferi o vedere panoramică a lunii în curs, alături de toate activitățile pe care vrei să le faci. Lasă-ți imaginația să se joace și notează fiecare lucru care îți influențează evoluția. Planuri  alimentare,  cărți sau articole de citit, planificarea activităților fizice, împărțirea bugetului, cursuri de spacializare – o agendă structurată după acest sistem nu te va limita niciodată.

Dacă îți dorești o secțiune în care să aprofundezi mai bine activitățile zilnice, poți apela la „Daily log”. Și pentru că simbolurile s-au dovedit a fi utile în descifrarea notițelor, Ryder Carroll, creatorul sistemului Bullet Journal, propune o serie de marcatori care te vor ajuta să te ghidezi:

  • Task-uri: •
  • Note: –
  • Evenimente: O
  • Prioritate: *

Când poți începe o agendă și ce model ai nevoie?

Un alt avantaj al acestui sistem de organizare este reprezentat de faptul că, indiferent de luna în care te afli, poți începe o agandă nouă care să te ajute să îți ghidezi parcursul. Spre deosebire de plannerele clasice, deja structurate, o agndă simplă îți oferă liberate deplină atât asupra conținutului, cât și asupra zilei, săptămânii sau lunii în care să începi.

Așa cum am specificat și mai devreme, conținutul este mai important decât aspectul, însă o agendă bine lucrată, aleasă după propriile preferințe, va face echipă bună cu tine pe parcursul anului.

Unika, cel mai mare producător de agende din România, îți pune la dispoziție numeroase modele, lucrate cu atenție și pasiune de cele mai dibace mâini.

Sette

Ce task-uri ai de rezolvat săptămâna aceasta? Să poți vizualiza tot ce ai de făcut dintr-o singură privire te ajută să știi cum să te organizezi și cum să prioritizezi lucrurile. Sette este un concept Unikat în România, având o agendă săptămânală și un notebook în același bloc. Produsul este ideal pentru persoanele care își doresc să se organizeze mai bine, având în interior foile organizate pe luni, săptămâni, zile și chiar ore. Formatul A4 tip Manager cu buzunar îți permite să depozitiezi fițuicile, notițele și  inclusiv telefonul mobil. Confecționată din două materiale cu texturi diferite, agenda Sette se pretează atât la personalizarea prin timbru sec sau folio, cât și la personalizarea prin print UV.

Metal

Agenda Metal reprezintă mixul perfect de eleganță, rafinament și unicitate. Aceasta are coperta exterioară fixă tare, din piele ecologică texturată cu aspect metalizat, HighTech și culori UnikaT, realizate după o rețetă proprie. Produsul este disponibil în două variante: cu bloc fix nedatat, format 16×22 cm, nr. pagini 224 sau bloc cusut, format A5, 144 pagini liniate sau de matematică. Închiderea cu clapă metalică ce poate fi gravată și magnet îi oferă agendei un aspect deosebit.

Tosca

Dacă îți dorești o agendă potrivită pentru notițe, planuri, schițe și alte însemnări, îți recomandăm modelul Tosca. Copertă exterioară este flexibilă, din piele ecologică, iar închiderea se realizează cu clapă și magnet. Și acest model este disponibil în două formate, bloc fix nedatat 16×22 cm sau bloc cu liniatură, format A5. Agenda conține și un semn de carte, care te va ajuta să ajungi mai ușor la pagina unde ai notat ultimele idei sau task-uri.

Indiferent de agenda pe care o alegi sau de sistemul de planificare la care apelezi, este important să îți aduci aminte constant de ce este util pentru tine să previzualizezi ce ai de făcut sau să conștientizezi cum te ajută faptul că îți așterni gândurile pe o foaie, într-un mod organizat.

Dacă vrei să descoperi mai multe modele de agende și să alegi varianta care ți se potrivește cel mai bine, intră pe: www.unika.com.ro.

Din aceeași categorie