Atac la ambrozie. Buruiana trebuie distrusă până pe 30 iunie. Ce riscă cei care nu fac lucrări de combatere a plantei

Ciao restaurant - pizzerie

Autoritățile locale sunt obligate să identifice terenurile infestate cu ambrozie și pe proprietarii ori administratorii acestora, pe care să-i someze să facă lucrări de combatere a buruienii. Obligația este impusă prin norme legislative care intră în vigoare din acest an și care sunt stabilite pentru combaterea buruienilor alergene, a anunțat Direcția Agricolă Bihor.

Potrivit Hotărârii de Guvern 707/2018 (referitoare la aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia), responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu ambrozie revine primăriilor. Acestea sunt obligate să verifice în fiecare primăvară, după răsărirea buruienilor, terenurile de pe raza localităților și să identifice proprietarii sau deținătorii suprafețelor unde au fost identificate focare de infestare.

Alături de aceștia, trebuie somați în timp util și administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde a fost observată ambrozia.

Lucrările de combatere trebuie efectuate de cei somați până la data de 30 iunie a fiecărui an, iar după distrugerea buruienii proprietarii și administratorii de terenuri au obligația să informeze în scris autoritățile locale.

Baza sportiva Tineretului

”Buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor”, a transmis, într-un comunicat, Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor.

Cei care nu au făcut lucrările de combatere a buruienii sunt avertizați mai întâi, după care vor fi amendați. Sancțiunile sunt cuprinse între 750 de lei și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și între 5.000 de lei și 20.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.

”Persoanele sancționate cu amenzi pot fi sancționate și în anii următori dacă nu aplică măsurile de combatere a buruienii ambrozia potrivit legii”, a precizat directorul Hodișan.

Din aceeași categorie