Alpinist rănit după ce a căzut în gol 8 metri. A fost preluat de salvamontiștii bihoreni și dus cu un elicopter SMURD la Oradea

Giorgio Mare Oradea

A fost o intervenție dificilă pentru salvamontiștii din Bihor pentru salvarea unui alpinist maghiar rănit pe Valea Iadei. În vârstă de 56 de ani, bărbatul a căzut în gol 8 metri pe un traseu din peretele Creasta Vântului, în masivul Piatra Craiului, aproape de comuna Remeți.

Alerta a fost dată în cursul după-amiezii, iar echipa Salvamont Bihor a plecat spre locul indicat împreună cu un medic de la SMURD Cluj. La scurt timp, a intervenit și un echipaj EPA Aleșd.

Salvatorii l-au preluat pe rănit și i-au acordat primul ajutor. Pentru că starea acestuia impunea transportul urgent la spital, salvamontiștii l-au transportat spre un loc de aterizare improvizat de unde a fost preluat de un elicopter SMURD.

Intervenție dificilă a salvamontiștilor bihoreni care au fost solicitați să intervină pentru evacuarea unui cățărător maghiar căzut dintr-un traseu de alpinism de pe Valea Iadei. La fața locului a ajuns o echipă salvamont însoțită de un medic de la S.M.U.R.D. Cluj, urmată la scurt timp de echipajul EPA Aleșd. Gravitatea leziunilor suferite, precum și posibilitatea alterării rapide a funcțiilor vitale ale pacientului a impus solicitarea unui elicopter S.M.U.R.D. care a preluat victima de la Bratca, condițiile meteo nepermițând aterizarea în siguranță la locul accidentului. Întreaga intervenție a durat 1,5 ore și s-a încheiat cu succes, victma fiind transportată la Spitalul Județean Oradea.

Publicată de Salvamont Salvaspeo Bihor pe Sâmbătă, 13 iulie 2019

”Gravitatea leziunilor suferite, precum și posibilitatea alterării rapide a funcțiilor vitale ale pacientului a impus solicitarea unui elicopter SMURD care a preluat victima de la Bratca, condițiile meteo nepermițând aterizarea în siguranță la locul accidentului”, au scris salvamontiștii pe pagina lor de socializare.

Întreaga intervenție a durat o oră și jumătate.

Foto: Salvamont Bihor

Din aceeași categorie