Alertă de viituri și inundații pe afluenții Crișului Repede și ai Crișului Negru

Ciao restaurant - pizzerie

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod galben de creștere a debitelor și inundații locale pe afluenții Crișului Repede și ai Crișului Negru. Alerta hidrologilor este valabilă până luni, la ora 16.

Potrivit INHGA, din cauza ploilor din ultimele zile, ”se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Crișul Repede – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Vadu Crișului, Crișul Negru – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Beiuș, judeţele Arad și Bihor.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Crișana” a venit cu o serie de recomandări. Astfel, cetățenii sunt sfătuiți să curețe şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale și să nu arunce gunoaie menajere și resturi vegetale în albiile râurilor și pârâurilor.

”Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie. Ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor”, au transmis reprezentanții ISU ”Crișana”.

Baza sportiva Tineretului

Bihorenii sunt îndemnați să urmărească atent evoluția situației hidrologice și avertizările autorităților.

foto: ISU ”Crișana”

Din aceeași categorie