167 de milioane de euro, bugetul estimat al Oradei pentru acest an. În 2020 taxele și impozitele locale vor crește cu 4,6%

Work Clean

Bugetul total estimat al Municipiul Oradea pentru acest an este de 167 de milioane de euro, a anunțat primarul Ilie Bolojan. Din acești bani, 90 de milioane de euro sunt veniturile proprii, iar peste 50 de milioane de euro îl reprezintă fondurile europene pe care administrația locală estimează că le va atrage în 2019. De anul viitor însă, taxele și impozitele locale vor crește cu 4,6%, fiind indexate cu rata inflației din anul anterior.

Majorarea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2020 a fost aprobată în ședința Consiliului Local de miercuri.

„Este o propunere de 4,6%, care încearcă practic să ne conserve cât de cât veniturile, vizavi de creșterea de cheltuieli care a fost generată anul trecut de măsurile economice guvernamentale”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Referindu-se la bugetul din acest an, edilul a precizat că este unul ”strâns”, din cauza pierderilor de venituri cauzate de măsurile adoptate de Guvern în 2017 și 2018.

„Față de 48 de milioane de euro, cât ar fi trebuit să încasăm venituri proprii anul acesta, dacă nu s-ar fi intervenit în legislație de două ori, anul acesta vom încasa aproximativ 40 de milioane de euro, ceea ce reprezintă impozitul pe venit încasat înainte cu doi ani de zile, deci în 2017. Practic, am rămas cu același nivel de venituri, în condițiile în care creșterea de salarii, creșterea numărului de locuri de muncă ar fi trebuit să ne ducă la 48 de milioane de euro. Acești 8 milioane de euro în mod cert au fost un deficit care ne afectează investițiile, deci am scăzut practic volumul de investiții”, a declarat primarul orădean.

Edilul a remarcat o creștere a cheltuielilor, cauzată de mărirea salariilor în sistemul public și de creșterea prețului anumitor servicii publice, cum ar fi electricitatea.

”Acești doi factori: creșterea de cheltuieli și scăderea de venituri față de cât ar fi trebuit să creștem, ne-au făcut să facem un buget strâns. Cu toate acestea, având în vedere volumul mare de contracte cu fonduri europene semnate, avem o sumă de 42% din buget alocate pentru investiții, ceea ce este un procent foarte bun. Astfel, din tot ceea ce cheltuie municipiul Oradea, peste 40% se întoarce direct către cetățeni (…) sub forma unor investiții, parte finanțate din bugetul local, cea mai mare parte finanțată din bani europeni, parte din creditele pe care le avem contractate”, a explicat primarul Ilie Bolojan.

Investițiile prevăzute în acest an vor viza spitalele și școlile din Oradea și proiecte de termoficare și mobiltate urbană.

Referitor la proiectele de sănătate, se lucrează în prezent la extinderea unității de primiri urgențe la Spitalul Județean din Oradea. Această lucrare este realizată în parteneriat cu Ministerul Sănătății, printr-un împrumut de la Banca Mondială. De asemenea, în toamna lui 2019 va începe reabilitarea termică a spitalelor județean și municipal.

În domeniul educației, banii europeni vor fi folosiți pentru reabilitări termice și ale fațadelor școlii Dacia și ale liceului ”Onisifor Ghibu”. La acestea se adaugă construirea unei creșe și a unei grădinițe în parcul industrial al Oradei și reabilitarea, modernizarea și echiparea pentru învăţământul profesional a colegiilor tehnice ”Traian Vuia” și ”Mihai Viteazul”.

La capitolul lucrări de infrastructură de mobilitate urbană, pentru acest an este prevăzută continuarea lucrărilor la drumul expres pe două tronsoane.

”Tronsonul Strada Bihorului – Strada Veche va beneficia de lucrări de canalizări pluviale. Se lărgește și se consolidează Strada Bihorului, până la serpentinele care urcă către Paleu, de unde, până la girația de la Real Episcopia se lucrează la noul drum care va conecta zona de dealuri cu ieșirea din Oradea către Biharia și cu viitoarea autostradă. Aceste proiecte vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an”, a anunțat primarul Ilie Bolojan.

Un alt proiect se referă la prelungirea liniei de tramvai în zona Căii Aradului spre magazinele Auchan și Jumbo, pe malul Peței. Lucrările vor fi gata în acest an, susține edilul-șef al municipiului.

Lucrări de anvergură vor fi realizate pe sub bulevardul Magheru și Parcul Traian, unde va fi construit un pasaj subteran, și pe podul Dacia care va fi lărgit cu o bandă pe sens. Un al pasaj, de această dată suprateran, va fi amenajat, din această vară, pe șoseaua de centură către Piața 100. Un an va dura construcția, spun edilii.  

Cu bani europeni vor fi amenajate zone pietonale pe malul stâng al Crișului Repede și pe străzile Aurel Lazăr și Libertății. După Paște vor începe și lucrările de reabilitare a Pieței Ferdinand.

Autoritățile promit că parcarea din Strada Independenței, la care se lucrează în prezent, va fi gata la sfârșitul acestui an.

Din a doua parte a anului, orădenii vor avea parte de tramvaie noi, care vor înlocui generația veche de garnituri aflate în circulație.

”Lucrările pe partea de termoficare cuprind lucrări atât la magistrale și puncte termice, cât și în zona Nufărul în vederea reabilitării integrale a rețelei și trecerea de la punctele termice de cartier la module termice pe fiecare scară de bloc”, au transmis reprezentanții Primăriei Oradea.

Din aceeași categorie