100 de ani de administrație românească în Oradea. Președintele Academiei Române va participa la manifestări

Ciao restaurant - pizzerie

Președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, va participa, sâmbătă, 20 aprilie, la manifestările dedicate marcării intrării trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, pe 20 aprilie 1919, și împlinirii a 100 de ani de administrație românească în municipiu și în județ. Acțiunile dedicate acestui eveniment se întind pe parcursul a cinci zile și vor cuprinde expoziții, defilări, dezveliri de troițe și programe artistice.

Evenimentele dedicate împlinirii a 100 de ani de administrație românească în Oradea și în Bihor vor avea loc în perioada 16-20 aprilie.

În prima zi, pe 16 aprilie, de la ora 12, în fața statuii domnitorului Mihai Viteazul din Piața Unirii, va avea loc deschiderea oficială a expoziției stradale „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea” și va fi lansată broșura cu aceeași nume.

A doua zi, pe 17 aprilie, de la aceeași oră, la Muzeul Țării Crișurilor va fi deschisă expoziția ”Arta tranșeelor în România” – colecționar inginer Dumitru Cristian.

SC Rozsdas Service SRL

Pe 18 aprilie, la ora 12, episcopul greco-catolic de Oradea Virgl Bercea va dezveli și va sfinți statuia lui Iuliu Maniu, din fața catedralei Sfântul Nicolae. La ora 14, la Muzeul Țării Crișurilor va fi deschisă expoziția ”Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare în două provincii de la granița României Mari”, iar două ore mai târziu vernisarea expoziției permanente dedicate generalului Traian Moșoiu și Primului război mondial, dar și lansarea revistei ”Identitatea națională” vor fi găzduite de Muzeul Orașului Oradea.

Pe 19 aprilie în curtea școlii din Borod va fi sfințită Troița Eroilor, urmată de ceremoniale militare la monumentele din orașul Aleșd și comuna Tileagd.

Ziua de 20 aprilie va fi marcată de o serie de activități organizate în Oradea. Acestea vor debuta la ora 11 și vor cuprinde reconstituirea întâmpinării generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly, dezvelirea și sfințirea statuilor episcopilor ortodox Roman Ciorogariu și greco-catolic Radu Demetriu, defilări, concerte și retrageri cu torțe.

Acțiunile de la Oradea vor fi onorate de prezența președintelui Academiei Române. Sâmbătă, între orele 13:40 și 14:10, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop va rosti, alături de primarul Ilie Bolojan, o alocuțiune privind semnificația evenimentului comemorat, dar și câteva referiri privind volumul ”Istoria județului Bihor”.

Organizatorii principali ai evenimentului sunt Primăria Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, Consiliul Județean Bihor, Prefectura Bihor, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, Universitatea din Oradea și Fundația pentru Protejarea Monumentelor Bihor.

Evenimentul este sprijinită de Garnizoana Oradea, Jandarmeria Oradea, Inspectoratului de Poliție Județeană Bihor, Poliției Oradea, Poliției Locale Oradea, ISU ”Crișana”, Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră Oradea și Asociația Națională ”Cultul Eroilor Regina Maria” – Filiala Bihor.

sursă foto: oradea.ro

Din aceeași categorie