Situația incredibilă în disputa pentru titlul mondial la șah! Titlul va fi decis la tie-break sau chiar la ”Armaghedon”

Giorgio Mare Oradea

Din 1886, o dată la doi ani (cu mici excepții), se pune în joc titlul mondial la șah. În aceste zile, la Londra, norvegianul Magnes Carlsen (27 de ani), deținătorul titlului mondial și challengerul american Fabiano Caruana (26 de ani) își dispută titlul de cel mai bun jucător de șah al lumii. Însă, ca niciodată în istorie, partida s-a încheiat la egalitate 6-6, după 12 remize consecutive, de-a lungul a 18 zile de dispută. Astfel s-a intrat în ”prelungiri”.

Titlul se poate decide după varianta tie-break, cel mai bun din 4 jocuri rapide adică 25 de minute pentru fiecare jucător, cu maxim 10 secunde pentru o  mutare. Primul meci, în care Carlsen va juca cu piesele albe, va avea loc mâine, miercuri, 28 noiembrie.

Dacă egalitatea persistă, se trece la jocurile blitz!

se vor juca două meciuri blitz care vor avea o durată de numai 5 minute pentru fiecare jucător și 3 secunde pe mutare. Dacă și după aceste jocuri e tot rezultat egal, atunci se trece la ultima posibilitate…

Baza sportiva Tineretului

ARMAGHEDON

Culoarea alb primește cinci minute, iar culoarea neagră va primi patru minute. Jucătorul care va câștiga tragerea la sorți poate alege culoarea. În cazul unei remize, jucătorul cu piese negre este declarat campion.

DE ȘTIUT!

Magnes Carlsen a câștigat ultimele trei ediții, învingându-l de două ori pe indianul Viswanathan Anand (de 4 ori campion mondial consecutiv) și o dată pe rusul Sergey Karjakin.

Niciodată în istoria CM de șah nu s-au consemnat mai mult de opt remize consecutive

Până la finală cei doi s-au mai întâlnit de 33 de ori. Carlsen a câștigat 10 meciuri,. Caruana, cinci, iar 18 s-au încheiat remize.

Câștigătorul titlului mondial are fi urmat să încaseze 600.000 de euro iar învinsul 400.000 de euro dacă partida s-ar fi încheiat după cele 12 jocuri clasice. Însă pentru că s-a ajuns la tie-break campionul va lua 550.000 iar învinsul 450.000.

Campionul Carlsen va împlini pe 30 noiembrie 28 de ani. Apropiat de vârstă este și Caruana, care a împlinit 26 de ani pe 30 iulie.

Din aceeași categorie