Să-i admirăm! Islandezii și lucruri pe care, poate, nu le știați despre ei

Echipa națională de fotbal a Islandei continuă să impresioneze. După EURO 2016  a venit  egalul cu super-puterea mondial Argentina, chiar la Campionatul Mondial. Da! Turcia, Olanda, Cehia, Portugalia, Anglia iar acum Argentina, ca să vorbim despre echipe adevărate,  sunt câteva nume mari care au simțit, pe pielea lor,  ce înseamnă valoarea, caracterul, forța și unitatea unui grup. Dar de unde provine acest mit islandez? Probabil din EDUCAȚIE!

1 În Islanda nu există niciun analfabet! Rata alfabetizării este de 100%

2 De la 11 ani fiecare cetățean este obligat să învețe limba engleză.

3 În Islanda nu există nici un fast-food! Ele sunt interzise prin lege. Și berea a fost interzisă până în 1989…

4 Ușile caselor nu se închid iar mașinile sunt parcate în fața caselor cu cheile în contact…

Islanda are 21.508 jucători legitimați la o populație de 330.00 de locuitori. Asta înseamnă că, la fiecare 15 locuitori, unul este fotbalist! Mai mult însă, scriitorii îi bat pe fotbaliști pentru că în Islanda fiecare al 10-lea om este scriitor! Bihorul de pildă are circa 3.501 de jucători legitimați, activi, la o populație de 620.000. Adică un fotbalist la 178 de locuitori.

6 Islanda nu are armată dar este membră NATO! Au o pază de coastă înarmată și cam atât…

7. Parlamentul Islandei e format din 63 de parlamentari, dintre care aproape jumătate (30) sunt femei! (Bărbații sunt ocupați cu sportul, scrisul și cu pescuitul).

8 Oamenii nu se ocup doar cu pescuitul; În Islanda sunt 700.000 de oi, adică dublul populației.

9 Nu există furnici în Islanda poate și datorită faptului că islandezii au cei mai mulți vulcani de pe planetă, circa 200.

10 Islandezii se autogospodăresc. Nu au nevoie de prea mare ajutor. 85% din energie provine din urse regenerabile, în special hidroenergie și energie geotermală. De altfel o delegație din Bihor, formată de primari și viceprimari, a fost anul trecut în Islanda pentru a vedea cum se pot transforma energiile…

11 Președintele federației de fotbal este Guðni Bergsson – fost internațional islandez (80 de selecții) a jucat și în Premier League, la Tottenham, Bolton Wanderers dar și în Bundesliga la TSV 1860 Munchen . Aproape 500 de meciuri în primele ligi.

12. Apropo de sport: Islanda a jucat și finala olimpică, la handbal masculin, de la Beijing și a luat bronzul la europeanul din 2010.

13 Reykjavik este capitala cea mai nordică din lume. Mai mult de 60% din populație locuiește în acest oraș.

Conform site-ului lipovan.ro Islanda este și țara în care se urmăresc cele mai multe filme din lume, cu o medie de 5,1 bilete de cinema pe cap de locuitor pe an, dublu faţă de media vest-europeană, triplu faţă de germani şi de cinci ori mai mult decât japonezii.

În Islanda există mereu riscul să te combini cu o rudă, un văr, o verișoară, o mătușă… De aceea, în fiecare primărie, iar de câțiva ani și pe internet, există Íslendinhabók, o bază de date a familiilor din Islanda. Așa se evită incestul. Intri pe net, cauți numele ”crush”-ului tău și, dacă ai noroc, nu sunteți neamuri și poți continua să o curtezi. Și, cu ocazia asta, te pui la punct și cu arborele genealogic al familiei.

Islanda menține încă sistemul arhaic nordic al numelor. Așa se face că fiul tău nu îți va moșteni numele de familie. Dacă te cheamă Gustaf, iar pe fiul tău Jon, se va numi Jon Gustafsson, adică ”fiul lui Gustaf”. Dacă ai și o fiică, Kristin, ea se va numi Kristin Gustafdottir, adică ”fiica lui Gustaf”. Dacă într-un anturaj anume (școală, serviciu etc) sunt două persoane numite Jon, care au tați Gustaf, pentru a-i deosebi se folosește și numele bunicului. Jon Gustafsson Hallsson (Jon, fiul lui Gustaf Hallson) și Jon Gustafsson Gudjhonsson (Jon, fiul lui Gustaf Dudjhonsson).

Există și excepții. Dacă se consideră că ai realizat lucruri mărețe, importante, pentru țară, ți se permite să-ți ”blochezi” numele de familie și pentru generațiile viitoare. Așa a fost cazul lui Arnor Gudjohnsen (considerat cel mai mare fotbalist din istoria Islandei) și al fiului său, Ejdur Gudjohnsen.

Islanda a avut o ieșire din criza economică de acum câțiva ani destul de originală – probabil posibilă și faptului că era și este o națiune mică. Intrată în criză, ca majoritatea țărilor europene, Islanda a avut nevoie de banii FMI pentru a depăși momentul. Diferența între Islanda și alte țări în situații similare este că nu a folosit niciun eurocent pentru a ajuta cele patru bănci din țară să supraviețuiască. Le-a lăsat să falimenteze. Mai mult, e singura țară care și-a băgat la închisoare bancherii considerați responsabili de criza financiară.

Islanda ar putea fi prima democrație autentică din lume, așa cum este cunoscută ea azi. Parlamentul islandez a luat ființă acum mai bine de 1000 de ani. Asta deși este una dintre cele mai ”tinere” țări din lume. Nu are decât 25 de milioane de ani.

STADIOANE

Islanda: 22 de terenuri descoperite, cu gazon încălzit și nocturnă, 15 terenuri acoperite.

Bihor : 59 de baze cu teren de fotbal. Niciunul acoperit și niciunul încălzit și niciunul cu nocturnă ”omologabilă” (minimum 1.200 de lucși).

ECHIPE

Islanda are 80 de echipe de seniori (!!!) iar Bihorul are 39.

ISLANDA 5 ligi – Premier League (12 echipe); First Division (12 echipe), Second Division (12 echipe); Third Division (10 echipe); Fourth Division (Grupa A – 8, Grupa B – 9, Grupa C – 8, Grupa D – 9).

BIHOR: 2 ligi – Liga 4 (13 echipe); Liga 5 (Seria I – 14 echipe, Seria II – 12 echipe).

STADIOANE

Islanda: 22 de terenuri descoperite, cu gazon încălzit și nocturnă, 15 terenuri acoperite.

Bihor: 59 de baze cu teren de fotbal. Niciunul acoperit și niciunul încălzit și niciunul cu nocturnă ”omologabilă” (minimum 1.200 de lucși).

Bibliografie: lipovan.ro, fifa.com,  uefa.com

sursa foto: uefa.com

Related posts