Iosif Erdei, comemorat la Șuncuiuș

Fotbalistul pe care Mircea Lucescu îl vedea în naționala României, băiatul cu zulufi blonzi și inimă mare, jucătorul cu șut fantastic, un băiat de mare caracter, Iosif Erdei, a fost comemorat sâmbătă, 12 august, la Șuncuiuș, localitatea natală, locul unde a debutat în fotbal.

Preotul Florian Leț a ținut o slujbă de pomenire și a sfințit placa comemorativă prin care stadionul din Șuncuiuș se numește Stadionul Iosif Erdei.

Caută să ajungi un soare și atunci are să te vadă toată lumea

Ce faci pentru tine dispare o dată cu tine, ce faci pentru alții rămâne pentru eternitate.

acesta este mott-ul inscripționat pe placa comemorativă

Primarul Doru Gabor, vicele Gelu Pașcalău (asociat al lui Ioska), vicepreședintele CJ Bihor, Traian Bodea (coleg de clasă cu Iosif Erdei și Zoli Cseri, conducător al echipei locale, au ținut scurte cuvântări în amintirea lui Iosif Erdei.

Au urmat două meciuri de old-boys Minerul Șuncuiuș – FC Bihor (4-4) la orădeni evoluând Călin Bălaj, Vova Tămaș, Ioan Zare, Sorin Costea, Zeno Bundea, Liviu Ianța, Alin Morar, Viorel Vancea și Victor Mihalcea. După 5 minute FC Bihor conducea cu 2-0 după jocul sclipitor al lui Bundea, Vancea, Tămaș, Zare, Bălaj, Morar și Costea.

Prezent la manifestare, primarul Oradiei, ILIE BOLOJAN (prieten cu Iosif Erdei), i-a spus lui Sorin Pop, antrenorul de conjunctură al echipei orădene: ”Cât de frumos joacă această echipă. Îmi aduc aminte de marile meciuri”. În cele din urmă partida s-a încheiat cu scorul de 4-4 după ce Ramses Gado, care a evoluat la Minerul Șuncuiuș, a marcat, de două ori, în ultimele două minute, pe fondul paselor oferite de Ștefan Dobai.

Apoi Minerul Șuncuiuș a învins cu 2-0 pe Crișul Aleșd într-un joc în care aleșdanii s-au întrecut în ratări prin Sandu Toderaș (cu o ratare colosală), Adi Anca și Cipri Fogarassy, speach-ul de la pauză al lui Mircea Madar fiind excelent însă jucătorii săi au ratat ocazii imense.

Publicul s-a bucurat de spectacol și și-a adus aminte de concitadinul lor, IOSIF ERDEI, un mare, mare talent, așa cum spunea chiar impresarul jucătorului, Ionel Codoban, venit la manifestare cu întreaga familie.

Iosif Erdei a decedat La numai 40 de ani. Marți, chiar de Sf. Maria, ar fi împlinit 43 de ani.

”Îi vom acorda lui ERDEI IOSIF, titlul de cetățean de onoare post-mortem” – Doru Gabor, primar Șuncuiuș.

Dealtfel gazdele acestei manifestări omagiale nu prea au putut vorbi din cauza emoției și a lacrimilor.

Florina Erdei, soția regretatului fotbalist, a fost prezentă alături de cei doi copii Denis și Miruna. De atflel toți colegii lui Ioska s-au reunit la cererea Florinei.

 

 

Related posts