CÂND VIAȚA BATE FILMUL: ”Steaua hocheiului a căzut aici”

Valery  Kharlamov

Tricoul acestui legendar hocheist mi-a fost dăruit la Caorle, Veneția, cu ocazia Campionatului Mondial de karate shotokan – fudokan, organizat de WTKSKF în mai 2013. Cadoul a venit din partea șefului delegației ruse, condusă de președintele federației de la Moscova, Alexander Menshikov, prieten apropiat al familiei lui Kharlamov. Apoi aveam să aflu povestea acestui mare hocheist, printre cei mai mari pe care i-a dat omenirea. Povestea este una în care VIAȚA BATE FILMUL. Tată rus, mamă bască, medicii i-au interzis să facă sport din cauza unor probleme cardiace, devine hocehist și boala îi trece ca prin minune, apoi, devine cel mai mare hocheist. Află de la iubită că este tată, devine de opt ori campion mondial și de două ori campion olimpic, are un prim accident dramatic de mașină și moare în cel de-a doilea accident când conducea soția sa care nu avea permis! Dar haideți să vedem împreună unde, cum, când  și de ce a căzut ”steaua hocheiului rus” – VALERY KHARLAMOV.

Carte de vizită

* a debutat în Liga a III-a din URSS la Zvezda Chebarkul, în 1967.

* a fost atât de promițător încât a fost înrolat de grabă în armată, la CSKA, devenind ofițer.

*din sezonul 1968-1969 numele său a devenit cunoscut în hocheiul pe gheață mondial. În 42 de meciuri a marcat 37 de goluri și 12 pase decisive, prestații care i-au adus selecționarea în  echipa națională a URSS (de la Stockholm, 1969), unde a câștigat primul său titlu mondial.

*În timpul primului său sezon plin cu Armata Roșie, a jucat în 43 de jocuri, marcand 29 de goluri și 16 asisturi.

*În 1969 a fost numit Maestru Emerit al Sportului.

*a fost cucerit de două ori titlul de Jucătorul Anului, în 1972 și 1973.

*A câștigat cu CSKA Moscova 11 titluri naționale în 14 sezoane

*Până la moartea sa Kharlamov a jucat în 436 jocuri, înregistrând 507 de puncte (293 goluri, 214 asisturi).

*a jucat la 11 campionate mondiale și a câștigat 8 MEDALII DE AUR

*a fost nominalizat în All-Star (echipa campionatului mondial) de patru ori (1971, 1972, 1973 și 1976).

*a jucat 105 meciuri la Campionatele Mondiale, marcand 74 de goluri și 82 de pase decisive – 156 de puncte.

*dublu campion olimpic 1972 și 1976 și un ”argint” în 1980

*A ratat în 1976 Canada Cup, datorită unui prim accident auto foarte grav.

*după Tretiak, a fost al doilea rus din Hall of Fame. În 2005, la aflarea veștii Alexander Kharlamov, fiul celebrului hocheist, a spus: „Vreau să vă mulțumesc în amintirea tatălui meu.”

VIAȚA BATE FILMUL

Valery s-a născut la Moscova, la 14 ianuarie 1948. Erau anii grei de după război. Tatăl său, Boris, era mecanic, la Uzina Kommunar. Mama lui a fost o bască etnică, originară din Bilbao. Numele ei real era: Aribot Abbad Hermann, dar toată lumea îi spunea Begonita. În 1937, pe când era o adolescentă, a părăsit Bilbao ca refugiat, într-o perioadă inflamată de războiul civil din Spania. Valery a primit prenumele în onoarea unui celebru pilot rus, Valery Chkalov.  Kharlamov a petrecut un an în Spania împreună cu mama lui, pe când avea numai 8 ani, dar s-au întors în Uniunea Sovietică. Datorită acestui aspect, al originii mamei sale, Kharlamov a fost poreclit de colegii din lumea hockey-ului: ”spaniolul”. În perioada copilăriei Valery era mic și slab și chiar au existat îngrijorări cu privire la starea sa de sănătate. Totul a culminat atunci când un defect cardiac a fost descoperit după ce Valery ajunsese la spital cu amigdalită. După această descoperire , medicii au sfătuit familia să se împotrivească unei activități fizice și mai ales sportive. Tatăl său, Boris , a acționat împotriva sfatul medicilor și l-a înscris pe fiul său la CSKA ( Armata Roșie ) Moscova, o renumită școală de hochei. Surprinzător, sau poate nu, vizitele medicale care au urmat, nu i-au mai găsit absolut nimic lui Valery!

Kharlamov a fost un jucător ofensiv extrem de talentat. A căpătat reputația de jucător intuitiv și spontan, dominator prin fazele și imaginația în joc. Kharlamov iubea oportunitățile creative spunând: „Îmi place să înscriu goluri frumoase”. Presa a comparat jocul Kharlamov cu cel al nu mai puțin celebrului Wayne Gretzky, în sensul că jocul lor de ansamblu a fost mai productiv decât abilitățile lor individuale. Dincolo de terenul de joc Valery era foarte popular printre fani și colegi.

Eroii care mor de tineri

Valery Chkalov și Valery Kharlamov au avut destine asemănătoare. Eroi pentru Moscova, decedați de tineri. Dacă hocheistul a murit la 33 de ani, pilotul a decedat la 34 de ani. Chkalov (născut în 1904) avea doar 15 ani când devenea pilot cu acte în regulă și activa deja în armata roșie. La 22 de ani conducea propriul escadron însă a intrat în istoria aviației în 1937. În perioada 18-20 iunie 1937 Chkalov a pilotat un Tupolev ANT-25 pe ruta Moscova – Vancouver – Washington (via Polul Nord), fără nicio escală. Zborul a durat 63 de ore și a măsurat 8.811km.

Dinastia continuă în sport

Kharlamov și Irina a avut doi copii, un fiu, Alexander (”Sasha”), și o fiică, Bugonita. Valeri și Irina s-au căsătorit în 1975, după ce s-a născut Sasha. Până în acel moment Valery nu știa că este tată. A primit un telefon de la iubita sa care i-a spus ”Avem un băiețel”. După moartea cuplului preferat al Moscovei, copiii au locuit cu bunica din partea tatălui. Alexandru avea doar 5 ani când s-a produs tragedia astfel că nu și-l amintește prea bine însă avea să urmărească mai toate înregistrările partidelor susținute de tatăl său. La rândul său, fiul lui Alexander a fost botezat Valery, după bunicul său, cu toate că sportul ales a fost fotbalul.

Steaua hocheiul rus a căzut AICI

Irina, soția lui Kharlamov, a condus înapoi la Moscova, de la cabana familiei atunci când ea a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens și s-a izbit frontal de un tir. Irina nu avea permis de conducere. Anchetatorii au găsit-o pe Irina la volan atunci când cadavrele au fost recuperate. În accident a murit și o verișoară a Irinei. La procesiunea funerară de la Moscova, fanii au cărat sicriul pe străzi și l-au depus la mijlocul patinoarului CSKA Arena. Aproape de locul accidentului, a fost depusă de fani o piatră memorială în forma unui puc de hochei pe care stă scris: „Steaua hocheiului rus a căzut aici.”

No 17

După moartea sa, colegii lui de la CSKA au decis că niciun sportiv al CSKA să nu mai poarte numărul 17 pe tricou. Asta până când fiul său Alexander a fost destul de mare să-l poarte,, dar și-a dat seama de teribila povară și a trecut la nr. 22. ”Era o povară pentru mine” a spus Kharlamov jr. Și nici la naționala Rusiei nimeni nu a mai purtat nr. 17. Mare fan al lui Kharlamov, Ilia Kovalchuk a fost primul care a decis să ia el nr 17 dar  joacă cu cifrele inversate: 71.