13 ani fără TONI! Fetița i-a călcat pe urme; Altfel? Nenorocitul de hoț a recunoscut iar eu vreau înapoi posterul cu Toni…

Venise la mine, împreună cu Șerban. Erau hotărâți să se bată pentru reînființarea echipei de baschet masculin la Oradea. Mi-a spus: ”Victore, hai alături de noi. Vrem iarăși echipă, care să se bată acolo, sus”. Am făcut emisiuni pe acestă temă (la vreme respectivă nu toți oficialii orașului ar fi  dorit reapariția echipei de baschet). Era Toni. Toni Alexe. Am ieșit la o iarbă verde cu Toni la ferma lui Ghiță Fuscaș, împreună cu legendarul antrenor de handbal Gigi Ionescu. Am rediscutat problema. Avea idei excelente, la fel ca Șerban. Mai o cafea la ”Lacul Roșu” și cu sprijinul lui Mircea Matei ideea era conturată.  ”Sezonul ăsta și vin acasă”, s spus Toni care a reușit cu ”gașca” să o pună de un meci al ”Stelelor Baschetului Românesc”. L-au adus și pe Ghiță Mureșan. A fost pe teren și un alt jucător deosebit cu care soarta a fost cruntă: Elemer Tordai. Sala a fost arhiplină. Era în vara anului 2003. A fost ultima dată când Toni a  jucat în fața publicului orădean.

ACCIDENTE

Pe 4 octombrie 2004 am intrat cu mașină cu tot în comă. Aveam să fiu operat, de urgență, pe creier, de al doilea meu tată, dr Dumitru Mohan. După ce am ieșit din ”negură” am auzit telefonul și vocea lui Toni care mi-a spus: ”Hai mă, ridică-te că avem treabă”. Și peste numai trei luni…

21 ianuarie 2005. Avea doar 35 de ani când s-a întâmplat nenorocirea. Conducea propriul autoturism (un Peugeot 307), dinspre Ploiești spre Brașov, pe DN1. La kilometrul 120, în Sinaia, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum, el a pierdut controlul asupra direcției mașinii, a derapat, a intrat pe contrasens și a lovit frontal un autocamion. Impactul, deosebit de puternic, s-a soldat cu moartea sportivului, care plecase spre Oradea cu noaptea-n cap tocmai după ce reușise să se califice cu CSU Asesoft în faza finală a FIBA Europe Cup, Conferința de Sud. Trofeul avea să fie câștigat de ploieșteni și dedicat lui Toni.

 

AȘCHIA NU SARE DEPARTE DE TRUNCHI

Lia Alexe, soția lui Toni și fiica acestora, Paula, aveau să se stabilească în Statele Unite. Familia Alexe câștigase la Loteria Vizelor. La scurt timp după plecarea lui Toni la cele veșnice, Lia și Paula s-au stabilit în State. Acolo puștioaica lui Toni avea să câștige, de două ori, titlul școlar cu echipa de baschet în campionatul din Los Angeles! Cu toate acestea Paula avea să aleagă tenisul în cele dinh urmă și nu baschetul.

HALL OF FAME

Recunoașterea valori lui Toni a venit în momentul în care Uniuniea Europeană de Baschet avea să-l includă în galeria “Hall of Fame”. Doar doi români mai fac parte din acest peisaj regal: Gheorghe Mureşan şi Constantin “Titi” Popa, amândoi evoluând peste Ocean. Sub numele lui Toni este scirs: “Un shooter din acţiune, care, odată ajuns la maturitate și-a îmbunătăţit mult tehnica de aruncare. În zilele în care era în formă, devenea ucigător din spatele semicercului de trei puncte”. Cei trei au fost liderii unei generații de excepție: Locul 4 la EUROBASKET și LOCUL 5 la CAMPIONATUL MONDIAL DE TINERET!

NENOROCITUL

Un polițist nenorocit avea să ajungă primul la loc accidentului, Dorian Doman. Pseudo-polițistul a fost acuzat de familie că i-a furat lui Toni banii și ceasul, în timp ce acesta se zbătea între viață și moarte. Toni primise prima de calificare în finală imediat după meci. La prima anchetă nu s-a putut dovedi nimic. În urmă cu vreo trei ani nenorocitul care a îmbrăcat (printr-o regretabilă eroare) haina de polițist, avea să fie arestat pentru șantaj și cămătărie, așa cum au descoperit reporterii de la Libertatea. Trecuseră 10 ani de la moartea lui Toni când în fine, acest nemernic a recunoscut: ”I-am luat banii și ceasul lui Toni Alexe dar vreau să înapoiez totul familiei”…

Antonio Alexe

s-a născut pe 21 decembrie 1969, la Constanța

tatăl său a fost fotbalist la Farul Constanța

în clasa I învățătoarea i-a spus tatălui: ”Duceți-l undeva că nu poate să stea liniștit nici câteva minute

a încercat mai multe sporturi dar s-a oprit la baschet.

la 17 ani era transferat la Dinamo Oradea de antrenorul Dan Berceanu

Avea să joace apoi la: Szolnoki Olaj (Ungaria, 1995-1998), Sopron (Ungaria, 1999-2000), West Petrom Arad (2000-2002), Falco Szombathely (Ungaria, 2002-2003) și CSU Ploiesti (2003-2005).

A jucat în echipele naționale ale României la toate nivelurile de vârstă.

Maieul cu numărul 9 a fost retras, în semn de prețuire, de Asesoft. Ploiești

RĂSPUNSUL LUI TONI!

Dacă lui Toni îi adresai uzuala întrebare ”Ce faci?” răspunsul era același, plin de umor dar și de adevăr: ”Baschet”!.

Dacă e ceva care să mă doară este dispariția uriașului poster cu Toni de la Arena Antonio Alexe. Și nu pentru că Toni nu ar mai exista. Ci pentru că puteam să le arăt și să le spun copiilor: ”Îl vedeți pe Toni cu mingea? Ei bine dragilor să știți că AȘA ARATĂ UN SPORTIV”.

PS Doi ani mai târziu, culmea, tot pe 21 ianuarie 2007, înceta din viață, și tot în urma unui accident rutier, în Bulgaria, atleta Maria Cioncan, (pe care o cunoscusem la cabinetul doctorului Mircea Lucaciu) medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atena 2004. Dumnezeu să îi odihnească în pace!

foto:libertatea.ro

 

 

 

 

Related posts